Цікаве

Онкогінеколог розповів, як діагностується та лікується один з найчастіших видів раку.

Содержание

Показники захворюваності та смертності неухильно зростають, при тому, що останніми роками відзначається зростання захворюваності у молодшому віці.

ДІАГНОСТИКА РАКУ ШИЙКИ МАТКИ

Клінічні симптоми фонових, передракових захворювань, початкових стадій раку шийки матки можуть бути слабко або повністю відсутні, тому головне — це регулярне відвідування гінеколога, особливо після початку статевого життя.

Диференціальна діагностика раку шийки матки може включати:

  • візуальний огляд шийки матки та кольпоскопію;
  • рідинну цитологію шийки матки (метод скринінгу для первинного виявлення як раку шийки матки, так і фонових та передракових захворювань);
  • бактеріологічні дослідження (мазок, посів, ПЛР);
  • визначення ДНК вірусу папіломи людини високого онкогенного ризику (DIGENE-тест або ПЛР-тест);
  • прицільну біопсію шийки матки, з наступним гістологічним дослідженням;
  • визначення онкомаркерів (АФП, РЕА, СА-125, SCC);
  • УЗД малого тазу;
  • УЗД черевної порожнини та заочеревинного простору;
  • МРТ малого тазу з контрастуванням (має вирішальне значення у визначенні локалізації та поширеності пухлини);
  • КТ черевної порожнини та заочеревинного простору.

ЛІКУВАННЯ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД СТАДІЇ ЗАХВОРЮВАННЯ

На ранніх стадіях може бути запропоновано оперативне лікування, у тому числі органозберігаючі, якщо дозволяє поширеність пухлини і необхідне збереження репродуктивної функції. На пізніших стадіях захворювання ефективними вважаються променеві методи лікування — дистанційна, внутрішньопорожнинна променева терапія або їх комбінація, у тому числі з використанням хіміотерапевтичних препаратів.

Прогноз лікування та одужання при виявленні раку шийки матки безпосередньо залежать від давності захворювання (тобто його стадії), що у свою чергу пов’язано з регулярністю проходження жінкою гінекологічних оглядів та онкологічного скринінгу.

НЕОБХІДНА ПРОФІЛАКТИКА

Ефективний спосіб профілактики раку шийки матки – вакцинація проти типів ВПЛ високого канцерогенного ризику, яка виконується у підлітковому віці. Вакцина достовірно захищає від найнебезпечніших типів вірусу.

Важливо пам’ятати, що турбота про своє здоров’я, особливо в такій делікатній сфері, як гінекологія, має стати регулярною. У цьому випадку навіть при виникненні онкологічної проблеми – при своєчасній діагностиці – її завжди можна буде вилікувати сучасними медичними методами, щоб жінка могла жити повноцінним та насиченим довгим життям.

Back to top button