Цікаве

Окупанти вивозять скіфське золото з України

Окупанти вивозять скіфське золото з України

Фото: Запорожская областная прокуратура

Росія викрадає в Україні скіфське золото та іншу культурну спадщину

Можливо все це є частиною підриву ідентичності України як окремої країни, зазначають американські вчені.


Росія займається контрабандою цінних історичних артефактів із України на свою територію. Про це заявила міжнародна група вчених та експертів із цифрових технологій, які відслідковують крадіжки, повідомляє британська газета Guardian 12 червня.


“Зараз є дуже вагомі докази того, що це навмисний крок Росії, коли певні картини та прикраси вишукувалися і були вивезені до Росії”, – сказав Брайан Деніелс, антрополог, який працює з археологами, істориками та фахівцями з цифрових зображень.


Зазначається, що з лабораторії в американському штаті Вірджинія Деніелс та його колеги стежили за розграбуванням та знищенням культурних цінностей з початку вторгнення Росії в Україну та виявили закономірності у злочинах.


Слід крадіжок значною мірою зосереджено на скіфському золоті. “Ці предмети візуально приголомшують і зараз так багато повідомлень про крадіжку, що очевидно, що це стратегія”, – сказав Деніелс.


“Повернемо і Крим”. Рішення суду щодо скіфського золота


Вчений не знає, чи була грошова цінність найважливішим фактором для росіян, чи предмети були обрані через їх культурне значення.


“Можливо, все це є частиною підриву ідентичності України як окремої країни з претензією на законне володіння Росією усіма їхніми експонатами”, – зазначив Деніелс.


За його словами, крадіжки, як правило, слідують за загрозливими допитами музейних зберігачів та наглядачів. Спроби Росії знайти та вкрасти заховані артефакти в окупованих українських містах стають все більш рішучими, зазначає вчений.


Раніше повідомлялося, що під час боїв у Маріуполі російські окупанти зруйнували будівлю Художнього музею імені Архіпа Куїнджі, де знаходилися оригінали картин відомих художників.



Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button