Цікаве

Новий рік до Юлія Цезаря: дата та історія свята

Уперше 1 січня Новий рік відзначили в Римській імперії 153 року до нашої ери: цього дня там зазвичай вступали на посаду консули.

А 46 року до н. е. Юлій Цезар остаточно встановив початок року на 1 січня введенням власного, “юліанського” календаря. До цього римляни святкували Новий рік 1 березня. Як і коли проходило святкування в давнину в різних країнах, розповідає 1News.

У Стародавньому Римі під час святкування Нового року вшановували язичницького бога Януса

У Стародавньому Римі під час святкування Нового року вшановували язичницького бога Януса, якого вважали покровителем входів, виходів і всіх початків.

На думку істориків, Новий рік є найдавнішим святом на планеті. Перші документальні згадки про нього датуються третім тисячоліттям до н. е., але експерти вважають, що насправді свято є ще старшим.

У Стародавній Греції Новий рік присвячувався богу виноробства Діонісу

Вважається, що традиція відзначати Новий рік зародилася в Стародавній Месопотамії. У Вавилоні свято припадало на день весняного рівнодення: люди святкували пробудження природи і вшановували верховного бога Мардука.

Відзначали Новий рік 12 днів, влаштовуючи веселі карнавали, маскаради та ходи. Святкування починалося в кінці березня, після прибуття води в Тигр і Євфрат і початку землеробських робіт. Працювати в ці дні заборонялося.

Вважається, що традиція відзначати Новий рік зародилася в Стародавній Месопотамії

 

Згодом традицію святкувати Новий рік у месопотамців запозичили Стародавні Греція, Рим, Єгипет та інші держави.

Стародавні греки відзначали Новий рік у день літнього сонцестояння – 22 червня. Свято було присвячено богу виноробства Діонісу.

У Стародавньому Єгипті багато століть з липня по вересень відзначали розлив річки Ніл, що символізувало початок нового посівного року.

Які іграшки не можна вішати на ялинку у Новий рік 2022

 

У цей час вода в річці вважалася наділеною чудодійними властивостями, тому єгиптяни наповнювали нею свої посудини, вірячи, що “свята вода” змиває все старе.

Крім того, саме тоді з’явився звичай влаштовувати нічні розваги і дарувати подарунки одне одному.

Китайський Новий рік настає в другий молодик після зимового сонцестояння

 

У Стародавньому Китаї Новий рік відзначали більше трьох тисяч років тому. Святкування тривало цілий місяць. Назва китайського Нового року – Чуньцзе – перекладається як “Свято весни”, а настає воно у другий молодик після зимового сонцестояння, тобто в період від 17 січня до 19 лютого.

Джерело: Обозреватель
Back to top button