Цікаве

День української писемності та мови 2020: історія та традиції свята

День української писемності та мовищорічно відзначається 9 листопада, в день пам’яті преподобного Нестора Літописця.

Свято було встановлено 1997 року указом президента України Леоніда Кучми – на підтримку ініціативи громадських організацій та “з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства”. Про те, як воно відзначається, розповідає 1News.

Історія свята

День української писемності та мови встановлено в пам’ять про Преподобного Нестора – київського літописця, послідовника засновників слов’янської писемності Кирила і Мефодія.

Нестор Літописець з 1073 року було ченцем Києво-Печерського монастиря. Він також відомий як письменник-агиограф, автор “Житій святих князів Бориса і Гліба та Феодосія Печерського”.За однією версією, святий Нестор вважається упорядником, за іншою, – автором “Повісті временних літ”. Помер 1113 року, мощі святого зберігаються у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Преподобний Нестор Літописець був ченцем Києво-Печерського монастиря

 

Традиції в День української писемності та мови

  • У свято прийнято покладати квіти до пам’ятника святого Нестора Літописця.
  • Батьки 9 листопада йдуть до церкви, щоб поставити свічку преподобному Нестору і помолитися про допомогу дитині в навчанні.
  • З 2000 року в День української писемності та мови в прямому ефірі “Українського радіо” транслюють “Диктант національної єдності”,який може написати кожен охочий.
  • У свято стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, щорічна кількість учасників якого становить понад 5 мільйонів з 20 країн світу.

Джерело: Обозреватель

Back to top button