Цікаве

Новий рейтинг найбагатших українців: в першій десятці з’явився перший IT-мільярдер

Журнал Фокус опублікував щорічний рейтинг сотні найбагатших людей України, загальний капітал яких складає $53,63 млрд.

Рейтинг у черговий раз очолив Ринат Ахметов, який є потужним гравцем у галузях металургії, паливно-енергетичного комплексу, фінансів, телекомунікацій та агросектора. У порівнянні з минулим роком його статки збільшилися на $3,36 млрд і склали $10,64 млрд.

«Уже традиційно список найбагатших українців очолив Ринат Ахметов. Але в цьому році він здійснив значний прорив. Його статки перевищили $10 млрд. Флагмани його імперії, компанії «Метінвест» і ДТЕК, переживають вдалі часи й велике зростання, – каже головний редактор Фокуса Олексій Газубей. – Також у першому десятку списку з’явився перший IT-мільярдер – Влад Яценко зі статком $1,3 млрд. Взагалі в нинішньому списку я відзначив би зростання кількості IT-бізнесменів і впевнене становище аграріїв».

У цьому році спустився на третє місце власник компанії «Інтерпайп» Віктор Пінчук ($2,53 млрд) і на вісім позицій, з третього на одинадцяте місце відповідно, спустився власник Group DF Дмитро Фірташ ($890млн).

Перша п’ятірка списку найбагатших виглядає так: Ринат Ахметов ($10,64 млрд), Вадим Новинський ($2,54 млрд), Віктор Пінчук ($2,53 млрд), Костянтин Жеваго ($2,64 млрд) і Геннадій Боголюбов ($1,67 млрд). У руках перших десяти фігурантів рейтингу сконцентровано $26,85 млрд, у минулому році ця цифра була помітно меншою – $19,74 млрд.

До сотні потрапили 28 нових осіб, таким чином, рейтинг-2021 оновився на третину. Новачками рейтингу стали Влад Яценко (Revolut, №9), Ігор Палиця ( «Нафтохімік Прикарпаття», №27), Олександр Конотопський (Ajax Systems, №29), Микола Гуменюк (Юрія-Фарм, №31), Олег Горохівський (Фінтекс Бенд , №38), Дмитро Запорожець (GitLab, №39), Максим Литвин й Олексій Шевченко (Grammarly, №41 і 42), Олександр Дитятковський і Олександр Суходольський (БаДМ, №54 і 55) та ін.

Середній статок українського топ-мільйонера за списком Фокуса – $298 млн, винятком є ​​учасники першого десятка. Основні джерела капіталів найбагатших людей України – металургія та гірничовидобувна промисловість (35%), енергетика (13%), агросектор (13%), нафтогазовий сектор (12,2%).

Середній вік учасників списку – 54 роки. 68% фігурантів рейтингу – у віці від 50 до 80 років, а наймолодшому учаснику рейтингу зі статком в $177 млн, Едуарду Мкртчану, 27 років.

Серед ста найбагатших українців – усього п’ять жінок. Це Галина Герега («Епіцентр», №8), Філя Жебровська («Фармак», №24), Ірина Чечоткіна (Rozetka, №62), Юлія Льовочкіна («Закарпаттяобленерго», №68), Наталія Бондарєва (Bayadera Group, №99).

Під час підготовки рейтингу «100 найбагатших людей України» Фокус застосував спеціальну методику оцінки активів учасників. На першому етапі складання редакція видання сформувала лонг-лист зі 150 чоловік. Після вивчення їхніх активів із рейтингу було виключено тих, чий статок оцінений у суму, меншу за $50 млн, а також тих, чиї активи оцінити не вдалося через приховування інформації. Також до списку не потрапили особи, чиї активи знаходяться виключно за межами країни.

Рейтинг ураховує не тільки українських громадян, але й експатів, які заробили основний капітал в Україні. Під час розрахунку бралися до уваги основні бізнес-активи, що належать підприємцям. Дані за фінансовими показниками компаній отримані в системі YouControl – комплексному сервісі для аналізу діяльності підприємств.

За матеріалами Новини.live

Back to top button