Цікаве

Німці заплатили рекордну суму за електроенергію

Загалом німецьким домогосподарствам довелося сплатити за струм близько 37,8 мільярда євро

Протягом 2020 року домашні господарства в Німеччині заплатили за електрику більше, ніж будь-коли раніше.

Згідно з оприлюдненими підрахунками порівняльного порталу Check24, загальний обсяг сплачених за спожиту населенням електроенергію коштів становив близько 37,8 мільярда євро, – інформує 1NEWS.

Це на 900 мільйонів євро більше, ніж 2019 року. А якщо порівнювати з 2016 роком, коли приватне споживання було майже таким же, як і в 2020 році – 127 мільярдів кіловат-годин – витрати на електроенергію зросли в цілому на 3 мільярди євро.

Згідно з аналізом, за цей період середня ціна за кіловат-годину для побутових споживачів зросла з 27 до приблизно 30 центів.

Особливо істотно зросли за ці роки нарахування та податки, котрі включено в тарифи на електроенергію.

За даними Статистичного бюро ЄС Eurostat, Німеччина, разом із Данією і Бельгією, має найвищі в Євросоюзі ціни на електрику для побутових споживачів. Це пояснюється, насамперед, тарифною політикою для стимулювання розвитку “зеленої” енергетики, в рамках якої витрати на струм з відновлювальних джерел енергії перекладаються на споживача.

Нещодавно уряд ФРН озвучив плани змінити підхід у стимулюванні “зеленої” енергетики, коли дотації на розвиток відновлювальних джерел енергії надаватимуться напряму з бюджету.

Поетапна реалізація таких задумів уряду могла б фінансово розвантажити приватних споживачів електроенергії на близько 9,7 мільярда євро.

Щодо 2021 року, то тут німецькі експерти очікують подальше зростання обсягів споживання приватними домогосподарствами, що пояснюється переходом на роботу з дому багатьох працівників і службовців.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button