Цікаве

Нестача кисню здалася здатною сповільнювати процеси старіння

Нестача кисню здалася здатною сповільнювати процеси старіння

Вчені з Массачусетської лікарні загального профілю (одна з найбільших клінічних лікарень США) знайшли несподіваний спосіб продовжити життя. Для цього організму слід зменшити споживання кисню.

Вчені провели експеримент із лабораторними мишами. У віці чотирьох тижнів гризунів поділили на дві групи. Перша жила у звичайних умовах при вмісті кисню в навколишньому повітрі 21%. Другу помістили в камеру, де рівень кисню знизили до 11%. Такий показник спостерігається у базовому таборі на горі Еверест. При цьому обидві групи отримували достатню кількість води та їжі.

Миші з першої групи прожили в середньому 15,7 тижнів, з другої – 23,6 тижнів (тобто майже на 50% довше).

Інші дослідження показали, що дефіцит кисню продовжує життя дріжджів, черв’яків та плодових мушок. За версією вчених, у таких умовах клітини зазнають меншого пошкодження внаслідок окислювального стресу. Крім того, нестача кисню може активізувати процес регенерації клітин, знизити рівень нейродегенерації та запалення в організмі.

Вчені мають намір продовжувати дослідження інших видів тварин. Але робити висновки про вплив дефіциту кисню на людський організм поки що передчасно.

Так, жителі високогірних областей планети справді можуть прожити довше. Але вони також спостерігаються свого роду «побічні ефекти» від зниженого рівня кисню, наприклад, дефіцит ваги при народженні і низький ріст.

Back to top button