Цікаве

Названо причину вимирання неандертальців

Зміни клімату мали більший вплив на зникнення найближчих родичів Homo sapiens, неандертальців, ніж вважалося раніше, інформує 1NEWS з посиланням на znaj.ua.

Неандертальці мешкали в Євразії протягом приблизно 350 тис. років, однак вимерли приблизно 40 тис. років тому, під час останнього льодовикового періоду. Після них в Європі розселилися предки сучасних людей. Група дослідників, які вивчають сталагміти в Румунії, знайшла доказ, що перед зникненням неандертальців в Європі був період холодного і сухого клімату, що призвело до проблем з продовольством.

Сталагміти містять кільця, схожі на деревні, які можуть дати уявлення про зміни клімату. Співавтор дослідження і старший викладач Університету Нортумбрії доктор Василя Ерсек розповів телеканалу Fox News, що вчені розглядали серед причин зникнення неандертальців клімат і появу сучасних людей.

“Наше дослідження показує, що зміна клімату, можливо, зіграло важливу роль у зникненні неандертальців”, – зазначив він.

Доктор Ерсек і його команда вивчили сталагміти в печерах і з’ясували, що в більш холодні періоди часу спостерігається майже повна відсутність археологічних артефактів. Хоча неандертальці навчилися використовувати вогонь, вони не використовували в своєму раціоні рибу і рослини, що обмежувало їх джерела їжі. У зв’язку з холодами тварин, якими харчувалися неандертальці, в Європі стало менше. За словами вченого, коли до Європи прийшло потепління, неандертальці вже були приречені.

“Їх менша популяція не могла розширюватися, оскільки їх середовище проживання також було зайняте сучасними людьми”, – підсумував він.

 

 

 

 

 

Back to top button