Цікаве

Названо найбільшу та найменшу зірки

Названо найбільшу та найменшу зірки

Фото: pixabay.com
Зоряне небо

Найважчі зірки не є занадто великими і так же – навпаки, стверджують дослідники.

 
Вчені назвали найбільшу та найменшу зірку. Про те, що це за зірки і де вони розташовані, пише Live Science.
 
“Яка найбільша зірка серед відомих нам у Всесвіті? Відповідь на це питання залежить від того, що ви під цим маєте на увазі – її вагу чи розмір. Часто найважчі зірки не є занадто великими і навпаки, величезні за розмірами зірки можуть бути дуже легкими за вагою. Адже зі зростанням зірка втрачає свою масу”, – каже Філ Мессі з Обсерваторії Лоуелла, штат Арізона, США.
 
Найважчою зіркою у відомому нам Всесвіті є R136a1. Вона розміщується в галактиці Велика Магелланова Хмара на відстані, приблизно, 165 тисяч світлових років від Землі.
 
Зірці, приблизно, один мільйон років. Вона в 40 разів більша за Сонце діаметром і, в середньому, у 200 разів більша за вагою.
 
Найбільшою відомою зіркою у Всесвіті за розміром є UY Щита. Вона міститься на відстані, приблизно, 9,5 тисячі світлових років від нас у сузір’ї Щита.
 
Червоний надгігант перевищує діаметр Сонця, приблизно, у 1700 разів і становить близько 2,4 млрд км.
 
Найменшою за розмірами відомою зіркою у Всесвіті астрономи вважають зірку EBLM J0555-57Ab. Вона менша, ніж Сатурн (діаметр планети трохи більше як 116 тисяч км).
 

 
Нагадаємо, раніше американське космічне агентство NASA запустило в космос апарат, щоб випробувати нові технології і зібрати нову інформацію з останків зірки, що вибухнула.
 
Астрономи зафіксували смерть надгігантської зірки
 
 
 
Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button