Цікаве

Названо лікарські препарати, які завдають шкоду ниркам

Є ряд ліків, які негативно впливають на нирки. Такий ефект в основному спостерігається при тривалому прийомі препаратів. Але існують ліки, які можуть вивести з ладу цей орган навіть при короткочасному прийомі, інформує 1NEWS з посиланням на econet.ru.

Я хочу розповісти про препарати, які найчастіше стають причиною ураження нирок. Це не означає, що пити їх категорично не можна – в більшості випадків при правильному прийомі і дотриманні дозування негативні явища не розвиваються.

Але, якщо у вас і так є хронічні захворювання нирок, призначення цих ліків може стати причиною погіршення їх стану – це потрібно мати на увазі і вам, і вашому лікареві.

Які ліки негативно впливають на стан нирок?

  1. Протизапальні препарати

Це – найпопулярніша група препаратів, які в абсолютній більшості приймаються без призначення лікаря. Погодьтеся, в аптечці практично кожної людини можна знайти парацетамол, аспірин або анальгін.

Особливу небезпеку для нирок становлять анальгін і німесулід. Цей препарат знижує кровопостачання нирок. Тривалий і безконтрольний прийом НПЗЗ може призвести до серйозного пошкодження органу і розвитку ниркової недостатності.

  1. Антибіотики і протигрибкові препарати

Ось список препаратів, які володіють найбільш нефротоксичним ефектом:

амфотерицин B, ванкоміцин, рифампіцин, ристомицин, неоміцин, флоримицин, триметоприм (ко-тримоксазол), піразинамід, протигрибковий препарат гризеофульвін, а також ципрофлоксацин, ванкоміцин, сульфаніламіди.

  1. Блокатори протонної помпи

Ці препарати сьогодні дуже поширені – їх застосовують при гастриті і виразковій хворобі, вони часто приймаються пацієнтами при печії. До числа цих ліків відноситься омепразол, пантопразол і ін препарати цього ряду. І найчастіше вони купуються без призначення лікаря.

За результатами дослідження, проведеного в Університеті Джона Хопкінса в Балтіморі, щоденний прийом ІПП 2 рази на день підвищував ризик появи хронічного захворювання нирок на 46%.

  1. Противірусні засоби

Ліки, які застосовуються від герпетичній інфекції та інших вірусних захворюваннях, можуть різко негативно позначитися на роботі нирок. Найбільш вираженим негативним ефектом володіють ацикловір, індинавір, тенофовір.

  1. Препарати від тиску

Не всі препарати, які призначаються від підвищеного тиску, мають нефротоксичність. Але найбільш виражена вона у групи сартанів (до якої відноситься валсарсан).

Також призводити до зниження нормальної функції нирок може прийом інгібіторів АПФ – каптоприла, лізиноприла, раміприла.

У будь-якому випадку негативний вплив на нирки цих препаратів зазначений в інструкції по застосуванню. Цей негативний момент виявляється далеко не у всіх пацієнтів, які приймають перераховані вище ліки.

Доцільність призначення препаратів визначається лікарем при ретельному зважуванні користі від медикаментів і можливої шкоди для здоров’я.

Не займайтеся самолікуванням, або робіть це вкрай вдумливо. А при наявності хронічних ниркових захворювань завжди повідомляйте про них лікаря, навіть якщо ви прийшли до нього зовсім з іншої проблеми.

Матеріали носять ознайомчий характер. Пам’ятайте, самолікування небезпечне для життя, за консультацією обов’язково звертайтеся до лікаря.

 

 

 

 

 

Back to top button