Цікаве

НАЗК створив базу викрадених РФ культурних цінностей

НАЗК створив базу викрадених РФ культурних цінностей

Фото: sanctions.nazk.gov.ua
Антична мармурова скульптура лева. Викрадено з Херсонського краєзнавчого музею росіянами

РФ систематично грабує та знищує культурну спадщину України, зокрема памʼятки археології та музейні цінності.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запускає в рамках проєкту “Війна і мистецтво” новий розділ – “Викрадена спадщина”. У ньому буде перераховано усі культурні об’єкти, які викрали росіяни на території України під час війни. Про це у четвер, 19 жовтня, повідомляє агентство на офіційному сайті агентства.

За словами авторів проєкту, база даних має униможливити торгівлю награбованим. 

“Викрадення Російською Федерацією культурних цінностей України – це воєнний злочин. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) запускає новий розділ “Викрадена спадщина” в межах проєкту “Війна і мистецтво”. Він має допомогти запобігти незаконній торгівлі предметами мистецтва та старовини, що були викрадені російськими окупантами в Україні під час війни”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що база вже налічує 245 культурних об’єктів.

У НАЗК підкреслили, що РФ систематично грабує та знищує культурну спадщину України, зокрема памʼятки археології та музейні цінності.

“Ця діяльність є інструментом її загарбницької політики ще з 2014 року. Викрадені культурні цінності переміщуються територією Росії, стають частиною виставок, приватних колекцій росіян, предметами досліджень різних інституцій”, – йдеться у повідомлені агентства. 

Спецалисти висловили сподівання, що відкрита база ввкраденого завадить росіянами продавати награбоване, а аткож допоможе повернути цінності в Україну. 

“Наше з вами спільне завдання – знайти кожен, вкрадений РФ маленький шматок культурної спадщини світу та повернути його”, – зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Національне агентство з питань запобігання корупції опублікувало один із найбільших переліків творів мистецтва, що знаходяться у приватній колекції російського олігарха Романа Абрамовича. До нього увійшли 367 творів мистецтва, які оцінюються у майже 1 млрд доларів.

Національне агентство з питань запобігання корупції запустило Єдиний портал повідомлень викривачів. На ньому громадяни можуть повідомляти про зафіксовані факти корупції.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button