Цікаве

Наполеон міг померти через отруєння ефірними оліями одеколону – вчені

Протягом багатьох років імператор виливав на себе по два-три флакона одеколону в день, що призвело до отруєння організму ефірними оліями, інформує 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Теорії змови, що пояснюють смерть Наполеона отруєнням, активно циркулюють ще з середини минулого століття. Одні кажуть, що в їжу йому підмішували миш’як, інші запевняють, що вся справа в шпалерах, просочених тим же миш’яком, пари якого вдихав бранець, заточений на острові Святої Єлени.

У волоссі Наполеона дійсно був виявлений високий рівень миш’яку, але, як підкреслює редактор журналу Biomedical Spectroscopy and Imaging д-р Парвез Харіс, у більшості сучасників Наполеона вміст миш’яку в організмі перевищував сьогоднішню норму. Водночас на сайті Університету Де Монфорт професор Харіс пропонує інше пояснення смерті Наполеона.

Біохімік вважає, що здоров’я імператора підірвали ефірні олії, що містяться в обожнюваному їм одеколоні. Одеколон, вперше випущений на ринок в 1792 році, на перших порах могли дозволити собі лише дуже заможні люди. Наполеон відразу став гарячим прихильником нововведення, виливаючи на себе по два-три флакона в день цієї дорогої рідини. Як зазначає Парвез Харіс, це було палицею з двома кінцями. З одного боку, одеколон, який містить спирт, діяв як антисептик, захищаючи імператора від смертоносних інфекцій в європейських, азіатських і африканських походах.

З іншого, багаторічний вплив надмірно високих концентрацій ефірної олії міг привести до раку шлунка, який вважається причиною смерті імператора. Недавні дослідження підтвердили, що хімічні речовини, що порушують роботу ендокринної системи, здатні викликати рак шлунково-кишкового тракту. «Наполеон, великий покровитель науки, повільно отруїв себе передозуванням одеколону, — говорить біохімік. — Він забув, або не знав відомого вислову Парацельса про те, що лише від дозування залежить, є та чи інша речовина отрутою».

Ефект посилило і те, що уродженець Корсики Наполеон любив цитрусові, теж багаті ефірними оліями. Токсична дія ефірних олій, про яку говорить Харіс, підтверджується дослідженнями National Institute of Environmental Health Sciences, які показують, що ефірні олії діють як «ендокринні руйнівники».

У дослідженні, опублікованому в New England Journal of Medicine, стверджується, що продукти з вмістом ефірних олій, можуть привести до розвитку у хлопчиків гінекомастії — збільшенню грудної залози. Як зазначає професор Харіс, є письмові свідчення, що у Наполеона збільшилися груди, і він страждав від судом, які теж можуть бути пов’язані з впливом ефірних олій.

«Я не сумніваюся, що основною отрутою був одеколон, хоча спільне вплив інших хімікатів, включаючи миш’як, сприяло погіршення стану імператора і, в кінцевому підсумку, призвело до смерті від раку шлунка», — робить висновок Парвез Харіс.

 

 

 

Back to top button