Цікаве

На супутнику Юпітера знайдено ознаки життя

Вчені вважають, що на одному із супутників Юпітера – Європі може існувати певна форма життя, передає 1NEWS з посиланням на Апостроф.

Науковці заявили, що під крижаним покривом Європи знаходиться суцільна водойма, для якої, незважаючи на мінусову температуру, може бути характерним процес припливного нагрівання.

Припливне нагрівання – це місце, де гравітаційне тяжіння планети до супутників, в даному випадку Юпітера, розтягує їх внутрішню частину, змушуючи її таким чином нагріватися достатньо, щоб утримувати в такому стані воду.

“Європа є одним з найкращих кандидатів на проживання, оскільки рідина води безпосередньо контактує з силікатною мантією, – заявив професор Йоахім Саур з Кельнського університету (Німеччина). –Отже, існує ймовірність вимивання мінералів із кори в океан. І чим вони багатші хімічними сполуками, тим краще для еволюції життя”.

Професор Саур є координатором проекту “Екзо-Океани”. Дослідницька група шукає водойми на інших небесних тілах, оскільки вода є показником життя.

“Екзо-Океани” допомагають розпочати місію Європейського космічного агентства (ESA) “Юпітер з крижаними супутниками” (JUICE), яку планується здійснити наступного року і яка прибуде до Європи до 2029 року.

 

 

 

 

 

 

Back to top button