Цікаве

На Суматрі знайшли скарби середньовічної імперії

Королівство Шрівіджая на території сучасної Індонезії контролювало артерії Морського шовкового шляху і мало величезний золотий запас, пише 1news з посиланням на lenta.ua.

Столицею середньовічної держави було місто Палембанг, розташоване в зручній гавані на перехресті торгових шляхів. В епоху розквіту імперії через Палембанг йшла торгівля тканинами, дорогоцінними каменями, слоновою кісткою, сріблом, камфорою, прянощами, слонами і пахощами. І саме в околицях цього міста в останні роки рибалки виявили древні скарби вартістю в десятки мільйонів доларів.

Чи йде мова про багатства легендарного королівства, ставить питання британський морський археолог д-р Шон Кінгслі, який планує опублікувати ціле дослідження в Wreckwatch Magazine.

Імперія процвітала між VII і XIII століттями на вулканічному острові Суматра, на захід від Яви. Кінгслі зазначає, що морська імперія Шрівіджая понад 300 років контролювала торговельні шляхи між Близьким Сходом і Китаєм, неймовірно збагатившись за цей час.

Місцеві рибалки, що промишляють на річці Мусі, витягли з дна безліч безцінних артефактів, включаючи рідкісну буддійську статую VIII століття в натуральну величину, посипану дорогоцінними каменями. Археолог розповів, що серед витягнутих з річки знахідок були не тільки золото та дорогоцінні камені, але і зброю, предмети культу, буддійські статуетки, бронзові дверні молоточки, дзвіночки ченців і т.п. Золоті каблучки з хитромудрими символами були інкрустовані рубінами, а церемоніальні артефакти прикрашені чотирикутним скіпетром ваджра, улюбленою зброєю богів.

До втручання д-ра Кінгслі рибалки піднімали стародавні скарби за допомогою застарілого водолазного спорядження. На жаль, більшість знахідок вже пішли на міжнародний чорний ринок старожитностей, ставши недоступними для дослідників.

Фактичні причини, що призвели до краху імперії Шрівіджая, поки не ясні, але археолог припускає, що королівство стало жертвою вируючих вулканів Індонезії. За іншою версією, замулена, непокірна річка могла поглинути древнє місто і його скарби.

 

 

 

 

 

 

Back to top button