Цікаве

На реставрацію Гостиного двору не вистачає 5 млн. грн.

Міністерство культури просить перерозподілити 11 мільйонів гривень на створення Меморіального музею пам’яті жертв Бабиного Яру та п’ять мільйонів гривень на утримання Гостиного двору на Подолі. Відповідні листи відомства до бюджетного комітету Верховної Ради опублікував нардеп Олексій Гончаренко, передає 1News.

Він зазначив, що фінансування «Великої реставрації» опинилося під загрозою. На проєкт мали виділити мільярд гривень коштом плати за ліцензії на азартні ігри та проведення лотерей, але зібрали тільки 2% від необхідної суми. Тепер, щоб профінансувати «Велику реставрацію», треба перерозподіляти кошти з інших бюджетних програм.

У КМДА заявили, що Мінкульт «ігнорує офіційні звернення щодо планових заходів для збереження Гостиного двору».

«Велика реставрація» є відгалуженням програми «Велике будівництво», яка передбачає проведення робіт із реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, зокрема замках, фортецях, палацах, музеях.

У червні Фонд державного майна передав Гостиний двір до сфери управління Міністерства культури. Проти цього виступав міський голова Віталій Кличко, адже місто планувало взяти будівлю на свій баланс.

Гостиний двір з 1994 року перебував в оренді компанії «Укрреставрація». У 2011 році прем’єр-міністр Микола Азаров виключив будівлю зі списку пам’яток архітектури, а наступного року КМДА дозволила девелоперу «реконструювати» Гостиний двір під торговельно-офісний центр. Кияни та активісти виступили з акціями протесту проти перебудови й окупували внутрішній двір. У 2014-2018 роках суди скасували дозволи на виконання будівельних робіт, було розірвано договір оренди, відновлено охоронний статус пам’ятки та повернуто будівлю державі.

Джерело: Хмарочос

Back to top button