Цікаве

На Марсі виростили овочі за стародавньою технологією

На Марсі виростили овочі за стародавньою технологією

Фото: Вікіпедія
Марс

Весь урожай ростили в модельованому марсіанському реголіті. Цей ґрунт був розроблений NASA, він не містить поживних речовин і відповідає реальному марсіанському ґрунту.

Вчені отримали більший урожай овочів на Марсі за допомогою стародавнього способу посадки рослин – технології Майя. Про це пише Reuters.

Такий метод віднайшли у теплицях Вагенінгенського університету та дослідницьких центрах у Нідерландах. Він може збільшити врожаї сільгоспкультур у марсіанському ґрунті.

“На практиці було застосовано метод, який передбачає вирощування різних культур разом, його називають взаємне поєднання культур. Уперше такий метод був винайдений стародавніми фермерами мая. У рамках експерименту вирощували помідори чері, горох і моркву разом в одних горщиках. У підсумку помідори дали приблизно вдвічі більший урожай, ніж томати з контрольної групи, які вирощували в окремих горщиках. Виростаючи разом з іншими рослинами, помідори розквітли і дозріли раніше, а також дали більше плодів і мали більш товсті стебла”, – кажуть дослідники.

Однак не було зафіксовано збільшення врожаю гороху та моркви при спільному вирощуванні.

“Оскільки це новаторське дослідження, ми справді не знали, чого очікувати. Той факт, що метод спрацював на одній із трьох рослин, стало великим відкриттям, на основі якого можна будувати подальші дослідження”, – додав астробіолог Ребека Гонсалвес.

Нагадаємо, група дослідників розробила плазмовий підхід до виробництва кисню на Марсі.

Вчені з’ясували, як на Марсі вирощувати овочі

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button