Цікаве

На аукціоні продадуть діамантові браслети останньої королеви Франції

Два трьохрядні браслети Марії-Антуанетти, інкрустовані 112 діамантами і придбані королевою за астрономічну суму 250 000 ліврів, стануть лотами аукціону Christie’s, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Ерцгерцогині Австрії Марії-Антуанетті було всього 14, коли в травні 1770 вона вийшла заміж за Луї — онука короля Франції. У 1774-му чоловік зайняв французький престол, а два роки по тому королева придбала у ювеліра Шарля Огюста Бемера браслети, про які йде мова.

Ціна їх була настільки висока, що Марії-Антуанетті довелося продати деякі зі своїх коштовностей, а король Людовик XVI вніс аванс в розмірі 29 тисяч ліврів (при загальній вартості прикраси у 250 тисяч). Для порівняння: хороша заробітна плата в ті часи становила 600 ліврів на рік.

У 1791 році — в розпал Французької революції — королева відправила коштовності серед інших скарбів в скрині на зберігання колишньому послу Австрії у Франції графу Мерсі-Аржанто. Більше Марія-Антуанетта не побачить своїх діамантів, — нагадує Ancient Origins. У 1792 році монархія була скасована, а Людовик і його дружина засуджені за зраду. Королева зійшла на ешафот в жовтні 1793-го, а її коштовності залишилися на зберіганні в австрійського імператора Франца II.

Марія Тереза на портреті 1816 року в браслетах, які дісталися від матері

У 1795-му імператор повернув скарби старшої дочки Людовика і Марії-Антуанетти — Марії Терезі, яку французи звільнили з ув’язнення і дозволили покинути країну. Влаштувавшись у Відні, Марії Тереза вступила у володіння спадщиною матері.

Відповідно до опису аукціонного будинку, в кожному браслеті три великих діаманти, дві шпильки служать застібками, кожна з яких складається з чотирьох діамантів і ще 96 діамантів вставлені в оправу. Початкова вартість лота на аукціоні Christie’s в Женеві складе від 2 до 4 мільйонів доларів, але, напевно знайдеться чимало охочих викласти значно більшу суму за прикрасу, яка належала найвідомішої королеві Європи свого часу.

Тим більше, що браслети ніколи не перероблялися і виглядають точно так само, як коли Марія-Антуанетта їх придбала.

 

 

 

Back to top button