Цікаве

Міжнародний день ресайклингу. Як українські компанії допомагають екології

15 листопада 1997 року американські екологи ініціювали день ресайклингу — вторинної переробки сміття. Вони звернули увагу людей на те, як відходи забруднюють навколишнє середовище, і наголосили на важливості сортування і вторинної переробки сміття. Відтоді ініціативу підхопили в усьому світі, а питання ресайклингу стало глобальним викликом для людства.

До прикладу, пересічний українець щороку продукує від 300 до 500 кг сміття. Держстат повідомляє, що загалом всі наші громадяни за рік генерують понад 350 млн т відходів. На українських сміттєзвалищах вже накопичено 12,44 млрд т сміття. Половину його складає органіка, а все решта — це метали, папір, скло і пластик, які можна переробити. Однак на переробку відправляється тільки 3–5% відходів, а решта так і залишається на сміттєзвалищах, забруднюючи довкілля.

Є країни-приклади бережливого ставлення до природи. Скажімо, Швейцарія переробляє майже всі можливі відходи. Через це країну вважають однією з найчистіших у світі. А якщо хтось із швейцарців викине сміття не в тому місці, на нього чекатиме штраф, за чим слідкує спеціальна поліція.

Швеція переробляє понад 90% власних відходів і навіть імпортує сміття з інших країн. У цій країні відходи перетворюють на паливо та сировину і отримують з того чималу користь. Німці так само повторно використовують відходи — переробляють 67% сміття і отримують з нього електроенергію.

Є успішні приклади переробки сміття і в Україні. У цій роботі до організацій та заводів по переробці відходів долучаються великі компанії з власними екоініціативами. Наприклад, у Nemiroff — одному з найбільших вітчизняних брендів, ще з 2014 року запровадили сортування та відправку сміття на вторинну переробку. «Наше виробництво уже понад 150 років знаходиться в серці Поділля, відомого як край тисячі озер. Наш обов’язок — піклуватись про навколишнє середовище, адже воно постачає компанії ключові інгредієнти, — каже генеральний директор Nemiroff Юрій Сорочинський. — Ми сортуємо та віддаємо на переробку практично 100% можливих відходів. З 2014 року це 93 т металобрухту, 1040 т скотчу, поліетилену, склобою і 1600 т макулатури, а це майже 38 400 врятованих дерев! Крім того, ось уже 2 роки ми практикуємо електронний документообіг, аби скоротити споживання паперу, і використовуємо для виготовлення нашої продукції екологічно чисті складові».

В компанії кажуть, що сьогодні правило Reduce.Reuse.Recycle — вже не просто добровільна ініціатива, а справжній обов’язок брендів. Ринки багатьох країн та великі роздрібні мережі закриті для товарів, які не можна віддати на повторну переробку, а також продуктів, що містять шкідливі елементи. Наприклад, в лінійці Nemiroff The Originals бренд почав використовувати абсолютно новий тип ковпачків. Їх розробили спеціально для української компанії без використання полікарбонату і бісфенолу-А. Цей компонент наразі заборонений у багатьох країнах світу: у Франції, Канаді, Китаї і Колумбії його не можна використовувати для алкогольної продукції. Подібну заборону розглядають і в США. Отже, якщо компанії хочуть бути представлені на ринках цих країн та розвивати свій бізнес глобально, їм доведеться відмовитися від використання шкідливих компонентів.

Отже, світ, як ніколи раніше, почав цікавитися питанням управління відходами. Це й недивно, адже від вирішення цієї проблеми залежить майбутнє усієї планети. А перемога в цій боротьбі залежить від кожного з нас.

Back to top button