Україна

Зеленський: в Україні сортується лише 4 % сміття

В Україні сортується лише 4% твердих побутових відходів. Про це пише 1NEWS, посилаючись на Gazeta.ua.

“На тлі нелегальних звалищ і заповнених полігонів, ми сортуємо тільки приблизно 4% твердих побутових відходів. І я хотів би почути про стан реалізації реформи у цій сфері. І хотілось би почути пояснення, чому у нас у державі зараз так, і відповіді, коли буде інакше та що для цього потрібно зробити”, – заявив президент Володимир Зеленський на засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад.

В Україні утворюється 10 млн твердих побутових відходів, водночас лише 79% населення охоплені послугами з вивезення ТПВ, 93% яких вивозяться на сміттєзвалища, заявила заступниця керівника Офісу президента Юлія Свириденко.

За її даними, лише за минулий рік в Україні утворено 462 млн тонн відходів.

“79,5% – це відходи видобувної промисловості, 6% – металургії, 1,6% – сільськогосподарські, і здається, що 2,5% твердих побутових відходів не є найбільшою нашою проблемою. Проте насправді, це найбільш складно керований вид відходів, і це відчувається щодня”, – підкреслила Свириденко.

Згідно з рішенням РНБО, всі громади до кінця 2021 року мають створити регіональні плани управління відходами, які надалі мають стати частиною національного плану.

В Україні існує понад 33 тисячі несанкціонованих сміттєзвалищ і 6 тисяч сміттєзвалищ, які складно вважати контрольованими. Щороку в Україні утворюється 10 млн твердих побутових відходів.

Back to top button