Цікаве

Міфи та вигадки про сонячні електростанції

Сонячні електростанції (СЕС) — це прикмета нашої епохи. Звичайно, димарі ще довго будуть «прикрашати» міські краєвиди, але перехід на екологічні джерела вже розпочався. Одним з найбільш перспективних напрямків є впровадження систем, що перетворюють на електричний струм енергію нашого світила. Як наслідок — все частіше на дахах будинків з’являються фотоелектричні панелі. Хто їх придбав, розповідає сусідам та знайомим, яка це вигідна річ. А хто ще тільки збирається купувати, може зробити це в інтернет-магазині 220 Вольт https://220volt.com.ua/solnechnye_stancii/komplektujushie/fotoelektricheskie_moduli.htm.

Недарма кажуть, що «все нове народжується як єресь, а помирає як традиція». Це повною мірою стосується сонячних електростанцій. Справа нова, незнайома, тому швидко обросла безліччю міфів. В їхній основі банальне невігластво, а іноді — звичайна заздрість. Кращий засіб боротьби з цим явищем — поширення правдивої інформації.

Міфи про сонячні електростанції

Першість серед вигадок про СЕС займає розповсюдження думки, нібито сонячні панелі — це забавка для багатіїв, які не знають чим зайнятися. Бо вони, можливо, щось там і виробляють, але їх ледве вистачає для живлення кількох лампочок. Це не так. Автономні моделі з сонячними модулями на 400 Вт мають потужність 3 – 5 кВт. Цього цілком досить, щоб забезпечити роботу побутового обладнання в будинку середніх розмірів. А мережеві, крім цього, дають можливість ще й продавати енергію по «зеленому тарифу».

Серед інших вигадок часто можна почути:

  • СЕС добре працюють лише в південних регіонах з теплим кліматом, наприклад, в Одеській або Херсонській областях. Тому, хто живе десь під Черніговом, купувати їх немає сенсу. Це неправда. Для генерування струму потрібно лише сонячне світло. Температура повітря на процес не впливає. Більш того, в прохолодну погоду панелі працюють навіть трохи краще.
  • СЕС — це викинуті гроші, вона окупить себе в кращому випадку через 30 – 40 років. Насправді термін окупності більшості моделей знаходиться в межах від 6 до 10 років. Все залежить від потужності та кількості панелей.
  • Вони довго не працюватимуть! І це неправильно. СЕС на моно- або полікристалічних блоках за твердженням виробників даватимуть світло 25 – 30 років. А насправді вони працюють набагато довше.
  • Їх можна ставити лише в приватних будинках. Ні, в квартирах — також. Хоча, дійсно, тут є деякі обмеження потужності, пов’язані з розміром площі під панелі.

І, нарешті, ще один «смертельний» на думку критиканів аргумент: «Придбаєш сонячну станцію — матимеш клопоту повні кишені». Так, під час експлуатації виникають деякі питання. Для мережевої моделі небажані коливання напруги, тож варто придбати стабілізатор. Дощ не обов’язково змиє пил та бруд, що припорошує панелі, подеколи доведеться мити їх самотужки. А взимку — ще й сніг скидати. Та хіба це когось може злякати? Якщо деякі фотоелектричні блоки частину дня закриває тінь від сусіднього будинку або дерева, це зменшує їх продуктивність. Але цю проблему слід вирішувати на етапі проєктування.

Back to top button