Цікаве

Міфи про гепатити: як зрозуміти, що ви не отруїлися їжею і захистити себе

Слабкість, нудота, розлад шлунка можуть виникнути після вживання немитих фруктів або сирої води. Особливо зростає ризик таких захворювань у теплу пору року, у спеку. Так може проявлятися і вірусний гепатит А, але у цієї хвороби є інші, більш небезпечні для здоров’я типи. Навіщо нам знати про вірусні гепатити, як розпізнати хворобу, чим вона небезпечна, що робити і як себе захистити – розповіла лікарка-інфекціоністка Олена Бідованець, передає 1News.

Гепатити та харчові отруєння – це не те саме?

Гепатити – це вірусні захворювання, а інфекції, які вражають нашу травну систему і проявляються симптомами отруєння, викликаються переважно бактеріями.

Міф № 1: всі гепатити та харчові отруєння – те саме. Заражаються кишковими інфекціями часто через харчові продукти або брудні руки (тому кишкові інфекції ще називають хворобами брудних рук).

У спеку, коли для бактерій створюються більш сприятливі умови, ризик одержати не харчове отруєння як таке, тобто незаразне захворювання, а бактеріальну інфекцію, зростає. Профілактика будь-якого захворювання, як вірусного, так бактеріального, – це ретельне миття рук, овочів і фруктів, термічне оброблення продуктів і дотримання особистої гігієни.

Що стосується гепатитів, то їх кілька видів: деякими можна заразитися через забруднені продукти, воду. А деякими – тільки через близький контакт із хворою людиною.

Гепатит – це ж “жовтяниця”, хіба ця хвороба не однаково протікає?

Жовтуха, або “жовтяниця, як багато хто називає будь-який тип гепатиту, насправді гепатит А. Міф № 2 – всі гепатити однаково небезпечні й однаково проявляються. Насправді вірусів гепатиту п’ять: А, B, C, D, E, і вражають вони насамперед печінку, а не кишківник, як думає дехто.

 

Ретельне миття рук, а також овочів, фруктів допоможе уникнути гепатиту А

 

Найбільш “безпечні” для людини – це типи А і Е, в деяких випадках хвороба може пройти взагалі без симптомів або з легким нездужанням. У людини може бути легка діарея, вона не звертається по допомогу до лікаря, потім все нормалізується. Тому і виникає думка, що з’їв щось не те.

Найнебезпечнішими для здоров’я є типи В і С, вони не відразу проявляються, за цей час людина не знає про хворобу і може заразити інших. А ще вони можуть викликати важкі ураження печінки: рак і цироз. Тому, крім діареї, нудоти і блювання, запам’ятайте й інші симптоми гепатитів:

  • слабкість, сильна стомлюваність;
  • темний колір сечі, а калу, навпаки, – дуже світлий;
  • слизові оболонки, шкіра, очні білки стають жовтого кольору.
Важливо! Гепатити С і В також передаються через кров, а гепатит В – через незахищений секс. Якщо людина захворіє гепатитом В, то медикаменти їй доведеться потім вживати фактично все життя.

Як захистити себе від всіх типів гепатиту, це можливо?

Від гепатитів всіх видів можна захиститися за допомогою специфічної і неспецифічної профілактики. Міф № 3 – від гепатитів неможливо себе захистити. Можливо. Типу В можна запобігти за допомогою вакцини. Першу дозу роблять малюкам у перший місяць їхнього життя, потім повторення ще через місяць, а третю дозу вводять через пів року після першої.

Запобігти зараженню гепатитами інших типів допоможе використання презервативів під час сексу, ретельне миття овочів, фруктів, рук, вживання тільки кип’яченої або бутильованої води. А також звичка робити манікюр, тату та інші процедури тільки з використанням стерильних інструментів.

Якщо ви хочете дізнатися, чи інфіковані ви гепатитом В, можна звернутися до інфекціоніста: лікар призначить відповідний аналіз крові.

Джерело: Сьогодні

Back to top button