Цікаве

Медики повідомили – скільки годин сну потрібно для гарного здоров’я

Всі знають, яка кількість годин приблизно необхідно, щоб виспатися і провести день максимально продуктивно, повідомляє 1NEWS з посиланням на ukrhealth.net.

Деякі стверджують, що вони прекрасно себе почувають після п’яти годин сну, іншим потрібно не менше восьми.

Відомо, що недолік сну негативно позначається на загальному самопочутті. Якщо проблема існує протягом тривалого часу, можна говорити про хронічне недосипання, що впливає на здоров’я. Згідно порталу The Sleep Council, навіть одна ніч поганого сну негативно впливає на настрій, концентрацію уваги і когнітивні здібності, пише Express.co.uk.

Лікарі нагадують, що хороший нічний відпочинок необхідний для відновлення організму після денної активності, особливо серця, кровоносних судин, імунної та серцево-судинної систем. Саме тому так важливо висипатися.

“Дослідження показали, що ті, хто часто спить менше шести годин на добу, піддаються значно більшому ризику інсульту і серцевих захворювань, при цьому є докази того, що недолік сну може посилити реакцію на стрес, вивільняючи гормони, які частішають пульс і підвищують кров’яний тиск”, – попередили фахівці.

Вірної для всіх кількості сну не існує, проте медики рекомендують спати не менше семи годин на добу. Більшість експертів сходяться на думці, що дорослій людині потрібно від семи до дев’яти годин сну, щоб вранці відчувати себе відпочилим.

При цьому варто враховувати і якість сну, яка не менш важлива, ніж його кількість, відзначили експерти. Хоча дослідження показують, що регулярний сон менше шести годин на добу пов’язаний з багатьма негативними наслідками для організму, поганий сон також шкідливий для здоров’я.

Основними показниками якісного сну лікарі називають наступні фактори:

* здатність заснути майже відразу (30 хвилин і менше);
* вночі ви не прокидаєтеся або встаєте не частіше одного разу;
* якщо прокинулися, то знову засинаєте протягом 20 хвилин;
* після пробудження є відчуття бадьорості і заряду енергією.

 

 

 

 

 

Back to top button