Цікаве

Медики попередили – сидячий спосіб життя збільшує ризик інсультів

До такого висновку прийшли дослідники з Канади, пише 1NEWS з посиланням на zdorovia.com.ua.

Люди після 60, які проводять більшу частину часу в сидячому положенні, мають підвищений ризик інсульту, в порівнянні з тими, хто дотримується більшого рівня фізичної активності.

Якщо людина проводить в сидячому положенні від 8 годин на день і більше, при цьому не демонструючи високого рівня фізичної активності, то у неї в 7 разів вищий ризик зіткнутися з інсультом, у порівнянні з тими, хто сидить менше годин і витрачає не менше 10 хвилин на день на навантаження. Дослідники включили в свою роботу інформацію по здоров’ю 143 000 жителів Канади. За ними спостерігали близько 10 років. Всі учасники дослідження були старше 40.

Сидячий спосіб життя, як вважають вчені, впливає на показники глюкози в крові, ліпідний метаболізм і кровообіг, він збільшує рівень запалень в організмі. А з часом всі ці зміни чинять негативний вплив на кровоносні судини і збільшують ризик інфаркту або інсульту. З 2 965 жертв інсульту, які потрапили в сферу уваги дослідників, 90% перенесли ішемічну форму. При ній інсульт відбувається в той момент, коли кровоносні судини закупорюються тромбами.

Ішемічний інсульт є менш небезпечним ніж інсульт геморагічний, що викликає великі крововиливи в мозок. Як правило, саме після геморагічних інсультів людина втрачає рухливість і стикається з довічними паралічами. Якщо ж ішемічний інсульт лікуватимуть досить оперативно, то пацієнт може сподіватися на повне одужання. В іншому випадку деякі області мозку можуть почати відмирати через нестачу кисню.

 

 

 

 

 

Back to top button