Цікаве

Майже 80% українців ніколи не користувались вогнепальною зброєю – соцопитування

До ідеї надання громадянам України права на придбання, зберігання і легальне носіння цивільної вогнепальної зброї більш ніж дві третини українців (68%) ставляться негативно

Як показують результати березневого соціологічного опитування Research & Branding Group, хоча б колись користуватися вогнепальною зброєю доводилося кожному п’ятому українцю (19%).

Про це інформує 1NEWS.

Більшість жителів України (79%) не мають досвіду користування вогнепальною зброєю: 5% не користувалися зброєю, але хотіли б спробувати, а 55% – не користувалися і не хотіли б цього, 19% українців просто констатували відсутність досвіду користування вогнепальною зброєю. Ще 2% – не змогли визначитися. Найбільше тих, хто має досвід користування вогнепальною зброєю, серед чоловіків, а найменше – серед жінок, молоді та жителів Західної України.

Слід зазначити, що з 2007 по 2013 рр. в Україні стабільно скорочувалася кількість тих, хто має досвід користування вогнепальною зброєю, а в 2021 році вона трохи збільшилася в порівнянні з 2013 роком. Число тих, хто не має такого досвіду, але хотів би спробувати, протягом останніх 14 років залишається стабільним. У той же час в 2021 році в Україні спостерігається значне в порівнянні з 2007-2013 рр. зниження числа громадян, що просто не мають досвіду користування вогнепальною зброєю і одночасно значне зростання числа тих, хто такого досвіду не має і не хотів би.

Одним з найбільш дискусійних питань, що стосуються легалізації вогнепальної зброї, є підвищення особистої безпеки громадян. Як показують результати опитування, майже три чверті українців (73%) не вважають, що володіння вогнепальною зброєю підвищить їх особисту безпеку, тоді як протилежної думки дотримується майже кожен п’ятий житель країни (18%). Кожен десятий (10%) не зміг визначитися в даному питанні. Найбільше тих, хто вважає володіння вогнепальною зброєю реальним фактором підвищення особистої безпеки, серед чоловіків, а найменше – серед жінок, представників старшого віку ( «60+») і жителів східних областей.

Слід зазначити, що в 2013 році три чверті українців також не вважали, що легалізація володіння зброєю посприяє падінню вуличної злочинності і підвищить рівень порядку і безпеки в суспільстві.

Відповідно, в березні 2021 року до ідеї надання громадянам України права на придбання, зберігання і легальне носіння цивільної вогнепальної зброї більш ніж дві третини українців (68%) ставляться негативно, тоді як позитивно до цього ставиться лише 15% опитаних. Кожен десятий (10%) до легалізації вогнепальної зброї ставиться нейтрально, а ще 7% – не визначились. Значно більш лояльно до права придбання, зберігання і легального носіння зброї ставляться чоловіки, а найменш лояльні до цього жінки, представники старшого віку ( «60+») і жителі східних областей.

Слід зазначити, що з 2007 по 2013 рр. в Україні більш ніж удвічі скоротилося число прихильників надання громадянам права на придбання, зберігання і легальне носіння цивільного вогнепальної зброї. У той же час громадська думка з цього питання в 2021 році найближча до показників 2009 року.

Back to top button