Цікаве

Майже 60% українців виступають проти перенесення Різдва на 25 грудня – соцопитування

За останні п'ять років зменшилася кількість тих, хто проти перенесення дати святкування Різдва (з 69 до 58 відсотків) і дещо зросла кількість прихильників (з 15 до 26 відсотків)

Більшість українців проти перенесення Різдва на 25 грудня.

Про це свідчать результати дослідження соціологічної групи “Рейтинг”, – інформує 1News.

Ідею перенесення святкування Різдва з 7 січня на 25 грудня підтримують чверть опитаних підтримують, тоді як 58 відсотків респондентів проти, а 15 відсоткам байдуже.

За останні п’ять років зменшилася кількість тих, хто проти перенесення дати святкування Різдва (з 69 до 58 відсотків) і дещо зросла кількість прихильників (з 15 до 26 відсотків).

Найбільше прихильників ідеї перенесення Різдва на Заході і в Києві – близько 40 відсотків.

Згідно з даними опитування, лише 4 відсотки респондентів святкують Різдво 25 грудня, тоді як більшість опитаних (71 відсоток) – 7 січня.

При цьому 18 відсотків опитаних святкують Різдво двічі – 25 грудня і 7 січня.

Частіше про подвійне святкування Різдва говорили мешканці Заходу, Києва та греко-католики.

6 відсотків не святкують Різдво взагалі. Найбільше таких серед молоді та мешканців Півдня і Сходу.

Водночас 37 відсотків респондентів найулюбленішим святом назвали Новий рік. День Святого Миколая обрали 6 відсотків, Старий Новий рік – 4 відсотки, а жодне з цих свят не люблять 2 відсотки.

Як наголошують соціологи, протягом останніх 10 років з кожним роком зменшується кількість прихильників Нового року, натомість Різдва – збільшується.

Опитування проводили 20-22 грудня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера серед 2000 повнолітніх людей в усіх регіонах України, крім непідконтрольних Києву територій Донбасу та анексованого Росією Криму. Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 2,2 відсотка.

Джерело: Німецька хвиля

Back to top button