Цікаве

Людству загрожує ядерна катастрофа

Вчені залишили стрілку символічного Годинника Судного дня на торішній позиції - до апокаліпсису залишилося 2 хвилини

Людство робить недостатньо для вирішення проблеми глобального потепління і уникнення ядерної війни. Крім того, вчені відзначають, що ці проблеми лише загострилися в результаті розширення використання інформаційної війни.

Про це йдеться в щорічній доповіді американського журналу Bulletin of Atomic Scientists, – інформує 1NEWS.

“Ці основні загрози – ядерназброя і зміна клімату – були посилені в минулому році в результаті більш широкого використання інформаційної війни для підриву демократії в усьому світі, посилюючи ризик від цих та інших загроз і створюючи надзвичайнунебезпеку для майбутнього цивілізації”, – йдеться в доповіді.

Автори доповіді вказують, що США відмовилися від ядерної угоди з Іраном, а проблема розробки ядерної зброї в Північній Кореї, незважаючи на діалог США і КНДР, залишається невирішеною. Тим часом ядерні країни світу продовжують модернізувати свої ядерні озброєння, а військові доктрини США і РФ все більше розмивають давнє табу на використання ядерної зброї.

Що стосується зміни клімату, то глобальні викиди вуглекислого газу, які, здавалося, досягли плато на початку цього десятиліття, відновили підйом в 2017 і 2018 роках.

Вчені підкреслюють, що для того щоб зупинити найгірші наслідки зміни клімату, країни світу повинні скоротити світові викиди вуглекислого газу до нуля задовго до кінця століття.

США, говориться в доповіді, оголосили про свій вихід з Паризької угоди і на грудневому кліматичному саміті в Польщі поставили себе в один ряд з Росією, Саудівською Аравією і Кувейтом (всі великі нафтовидобувні країни).

На тлі цих невдалих ядерних і кліматичних проблем протягом останнього року зросла навмисна корупція інформаційної екосистеми, від якої залежить сучасна цивілізація.

“На багатьох форумах, в тому числі, зокрема, в соціальних мережах, лідери націоналістів і їх сурогати брехали безсоромно, наполягаючи на тому, що їхня брехня – це правда, а правда – “фейкові новини”. Ці навмисні спроби спотворити реальність гіперболізують соціальні розбіжності, підривають довіру до науки і зменшують довіру до виборів і демократичних інститутів”, – сказано в доповіді.

Інформаційна війна з використанням кібер-технологій посилює інші основні глобальні небезпеки, в тому числі пов’язані з ядерною зброєю і зміною клімату, оскільки вона підриває цивілізацію в цілому, підкреслюють вчені.

Хоч положення стрілки не змінилося з 2018 року, говориться в доповіді, це слід сприймати не як ознаку стабільності, а як серйозне попередження лідерам і громадянам усього світу.

Джерело: Українська правда

One Comment

  1. Переглянути доктрину війни тими хто її веде і тими хто не”лукавить” – вирішуючи виконувати…

Back to top button