Цікаве

Лімузин для водія: дивуємося неймовірному DS 7 E-TenseТест-драйв

Лімузин для водія: дивуємося неймовірному DS 7 E-Tense

Взагалі-то лімузини призначаються для заднього пасажира, але французькому автовиробнику вже не вперше перевертати світ догори дригом – DS Automobiles добре знається на цьому процесі.

 

Ми вже мали звикнути: якщо хочеться чогось насправді особливого, ласкаво просимо до бренду DS! Але ніхто не попереджав, що особливого виявиться так багато! Тож якщо ви досі впевнені, що неможливо знайти все й одразу в одному автомобілі, радимо всістися якомога зручніше – зараз від ваших стереотипів не залишиться й сліду.

Адже DS 7 E-Tense здатен поєднувати в собі економність гібрида, можливість проїхати декілька десятків кілометрів на чистій електротязі, достатній кліренс та повний привод кросовера, динаміку спорткара та комфорт лімузина. Навіть дивуєшся, як все це вмістилося в одному авто, яке, до речі, має не надто великі габарити: довжину 4593 мм, ширину 1906 мм, висоту 1625 мм та колісну базу в 2738 мм. Здається, саме розміри DS 7 E-Tense найбільше відрізняють його від справжнього лімузина. От і добре, адже маневрувати в умовах міста буде не складно.

Зауважимо, що тестовий DS 7 E-Tense не абсолютний новачок на нашому ринку: це оновлена версія моделі. І водночас – гарний шанс познайомитися з нею, якщо ви чомусь не скористалися цим шансом ще до оновлення. А воно виявилося доволі цікавим, адже автівка не лише отримала додаткові прикраси у свою колекцію, але й – хто б міг подумати! – відмовилася від деяких з них заради практичності. Такий підхід сьогодні на часі, хіба ні? Перевірте особисто всі особливості авто на власному тест-драйві.

Йдеться насамперед про фари, блоки яких вже не танцюють, повертаючись навколо вертикальної осі та підсвічуючи собі пурпуровим сяйвом при розблокуванні дверей. Річ у тім, що відтепер DS 7 E-Tense дивиться на світ надсучасними матричними очима, від чого погляд його став трішки суворішим. Знову ж, такий собі маркер часу.

Проте нові матричні фари DS Pixel LED Vision 3.0 вміють помітно більше, ніж старі «танцюристи», та, звісно ж, більше, ніж фари Matrix у DS 4.

Ультрасучасні DS Pixel LED Vision 3.0 складаються з трьох модулів, два з яких відповідають за ближнє світло та мають по три світлодіоди, а модуль головного променя (ближнє та дальнє світло) – 84 світлодіоди. Тому не дивно, що нові фари вміють адаптувати освітлення до будь-яких умов та швидкостей, отримавши функцію під назвою Adaptive Front System, або AFS. 

Фари переходять в автоматичний режим освітлення відразу після вмикання запалення. Навіть у місті їхній промінь протягнеться на 100 м, тоді як за містом – на 230 м, і навіть погана погода не стане на заваді. Ну а максимум у режимі дальнього світла становить 380 м – звичайно, за обов’язкової умови запобігання засліпленню водіїв зустрічних та попутних автівок та з максимально ефективним освітленням проїжджої частини не лише по довжині, але й по ширині. Фари враховують не тільки швидкість руху, наявність інших машин та погоду, але й ступінь навантаження та кут повороту керма. Тому при динамічному освітленні поворотів функція AFS забезпечує рух променя за поворотом керма до 8 градусів. Світло, яке повертає разом з автомобілем – це ж чудово!

Але це ще не всі зміни на його обличчі, хоча решта вже має суто естетичні мотиви. Флагман DS Automobiles отримав нові ходові вогні DS Light Veil – по п’ять вертикальних смужок с кожного боку замість однієї (здається, що світло просвічується крізь колір кузова), нову радіаторну решітку з хромованими або чорними матовими елементами та нові подвійні DS Wings – хромовані або чорного глянцю. Відзначимо також декоративну вставку в нижній частині бампера, що може бути сріблястого або чорного кольору (знову ж таки, в залежності від комплектації) та бейдж «DS» на капоті в тих самих варіантах оформлення.

Задня частина зазнала менших змін. Виробник вирішив зберегти неповторний «діамантовий» малюнок ліхтарів, що стали вже візитівкою бренду, але додав чудову деталь: смужку із написом «DS Automobiles», яка візуально поєднує ліхтарі. Сріблясті букви на чорному глянцевому фоні вдало підкреслюють ексклюзивність та вишуканість флагманської моделі виробника.

 

Але щоб насправді відчути обидві риси, треба зазирнути в салон тестового авто. А ще краще – всістися в одне з передніх крісел, характерне «плетіння» в оздобленні яких традиційно нагадує ремінець годинника. Так, це є ознакою топового оснащення Opera, що відрізняється не лише матеріалами. Хоча вони чудові навіть у стартовій комплектації Rivoli, в якій сидіння, передня частина панелі приладів, консоль та карти дверей оздоблені чорною шкірою. Замість неї може бути і алькантара, до того ж це безкоштовна опція. Але якщо обираєте «ремінці» саме з преміальної шкіри Nappa, то вам, звісно ж, до Opera. Вона, на відміну від Rivoli, запропонує не лише підігрів та вентиляцію передніх крісел, але й вісім (!) різновидів масажу. Серед них є не тільки добре відомі на кшталт «котячих лапок», але й справжня екзотика під назвою «змія». Можна також окремо масажувати шию або поперекову ділянку, хоча ані те, ані інше в комфортних кріслах DS 7 E-Tense не заніміє навіть під час тривалих поїздок.

На цьому радість від тактильних відчуттів не закінчується, адже матеріали салону відповідають найвищим стандартам. Більша частина кокпіта оздоблена шкірою. Не поручуся, що вона скрізь натуральна (скажімо, на центральній консолі), але чудова на вигляд та приємна на дотик. Цьому аспекту виробник взагалі приділяє багато уваги. Навіть прострочення на картах дверей мають крихітні вузлики, завдяки чому виглядає та відчувається, немов перлинне намисто. Твердого пластику немає майже ніде, окрім тих частин салону, яких дуже рідко торкаєшся (наприклад, нижньої частини дверей) –  все заради довговічності цих деталей.

Але найбільший кайф у салоні DS 7 E-Tense отримають візуали. Якщо ви звикли сприймати світ насамперед очима, то флагман DS Automobiles зроблено саме для вас! Неймовірне поєднання геометричних фігур (хоча основною є все ж таки ромб, адже дизайнери надихнулися найвідомішою будівлею Лувру), заворожуюче тиснення на шкірі, а головне – намагання навіть утилітарну деталь перетворити на справжню прикрасу. Крихітні сріблясті квадратики ви помітите навіть на дефлекторах системи вентиляції!

 

Увесь цей фестиваль образотворчих мистецтв чудово відтінює надсучасний інтерфейс. Навіть у стартову комплектацію входить цифровий кластер панелі приладів діагоналлю 12,3 дюйма з можливістю індивідуального налаштування. Шість варіантів відображення необхідної інформації, серед яких є й «Персональний» – його взагалі можна збудувати на власний розсуд із цеглинок-віджетів.

Мультимедійна система DS Iris System (IVI High) з 3D-навігацією, сенсорним екраном у 12 дюймів та бездротовим Android Auto та Apple CarPlay буде геть в усіх комплектаціях, як і бездротова зарядка для смартфонів. До речі, ця зарядка чи не єдина деталь салону, до якої ми маємо претензії. Точніше, не до неї, а до її розміру. На неї чомусь не вміщується смартфон з діагоналлю екрана більше 6,6 дюйма, що компенсується, хоча й частково, наявністю поруч із зарядкою двох USB-портів. Що ж, залишається втішатися акробатикою стильного годинника BRM R180, який, обертаючись, підіймається над панеллю приладів після увімкнення запалення. Зазначимо, що бренд BRM – це виробник ексклюзивних спортивних годинників, вартість яких стартує з позначки 3-4 тисячі євро, а у вашому автомобілі він уже входить в комплектацію. Переходьте на онлайн-склад бренду та обирайте власний DS 7 E-Tense.

Дивлячись на трюк у виконанні годинника, вже нарешті хочеться спитати: скільки ж усе це коштує?

Стати власником DS 7 можна, сплативши від 1 644 300 грн (комплектація Rivoli) до 1 866 300 грн (Opera). Але навіть оце «до» ще не фініш: передбачено багато різних опцій на кшталт системи нічного бачення чи преміальної Hi-Fi системи Focal Electra – все для задоволення вибагливих клієнтів. Зазначена цінова лінійка стосується також DS 7 з переднім приводом, 8-ступеневим автоматом та 130-сильним дизелем 1,5 BlueHDi. Так, чудовий мотор і взагалі доволі непоганий вибір.

Але ми мали на тесті не звичайний автомобіль, а підзаряджуваний гібрид, що принаджує своєю потужністю та економністю. І вартість цього варіанту на мільйон гривень більша.

Правду кажучи, спочатку ця дельта трошки лякає – занадто вона кругленька. Але коли починаєш рахувати, що за це отримуєш, страх відпускає. Бо отримуєш дійсно багато. Три двигуни, можливість їздити в режимі електрокара або смішний апетит у 1,2 л/100 км у режимі гібрида. А ще адаптивну підвіску та, звісно ж, повний привод – адже тут три двигуни, не забули? 

Тобто тестовий DS 7 E-Tense 4х4 – це гібрид з можливістю підзаряджання (PHEV), 8-ступеневим автоматом, двома електродвигунами і бензиновим 1,6-літровим турбомотором. Загальна потужність цього дива становить 300 к.с., максимальний обертальний момент – 520 Нм, що, власне, і робить можливим прискорення до сотні за неймовірні 5,9 с. Це майже вдвічі швидше, ніж ту ж саму сотню набере DS 7 з дизелем 1,5 л.

Заглиблюючись у технічні дані, починаєш бачити доволі цікаві речі. Наприклад, передній електродвигун відрізняється не лише своїм розташуванням – між ДВЗ та АКПП, але й характеристиками: при потужності у 81 кВт його максимальні оберти обмежені на рівні 2500 об/хв. Задній при майже аналогічний потужності (83 кВт) здатен розкручуватися вже до 14 000 об/хв, завдяки чому разом з редуктором може миттєво кинути на задню вісь, де він і розташований, величезний обертальний момент. При розгоні DS 7 E-Tense 4х4 ефектно присідає на задню частину та миттєво зникає за горизонтом, не залишаючи сумнівів у правдивості своїх паспортних цифр – динаміка дійсно казкова, надто в режимі Sport.

Але це лише один з декількох режимів та, відповідно, лише одне з багатьох обличь DS 7 E-Tense 4х4.

Приміром, він може бути справжнім електрокаром, якщо обрати електричний режим і не дуже сильно тиснути на акселератор. Адже у разі потреби динамічного прискорення автівці доведеться задіяти ДВЗ і знову перетвориться на гібрид – пам’ятаєте про обмеження обертів переднього електродвигуна? От якщо про це пам’ятати та тиснути на педаль помірно, тоді автомобіль в електричному режимі буде живитися виключно від батареї на 14,2 кВт*год. Втім, треба зауважити, що частина батареї зарезервована за гібридною системою, тому запас ходу на одному заряджанні дещо менший, ніж очікуєш від такої цифри, а саме 42-62 км. Ми тестували DS 7 E-Tense 4х4 у спеку, тож постійна робота кліматичної системи не дозволила піднятися вище нижнього значення цього діапазону. Але його у більшості випадків має вистачити на маршрут з дому до офісу та у зворотному напрямку. А вдома на DS 7 E-Tense 4х4 має чекати розетка. Звичайна (1,8 кВт) повністю зарядить батарею за 8 годин, посилена (3,7 кВт) – за 4 години. А додатковий зарядний пристрій DS Wall Box на 7,4 кВт впорається із завданням усього за 2 години. Тобто навіть з поточними графіками електропостачання з порожньою батарейкою не залишитеся.

Звичайно, можна примусово не перетворювати DS 7 E-Tense 4х4 в електрокар та їздити в гібридному режимі. Тоді авто продемонструє ну дуже смішний апетит – 1,2 л/100 км. Але, знову ж таки, поки буде заряд у батареї. Коли він закінчиться, DS 7 E-Tense 4х4 почне поводитись як звичайний гібрид та споживати 6-7 л/100 км. Так, це трошки більше, ніж очікуєш від звичайного гібрида, але ж у нас не звичайний, бо тут на борту важкенька батарея. Коли вона заряджена, це плюс, коли розряджена, то… краще зарядити.

Має свою специфіку також режим «Комфорт»: у ньому автомобіль намагається якомога частіше використовувати задній електромотор, що теж можна сприймати як натяк на певну «лімузинність». Адже за класичними уявленнями про авто для дуже поважних персон воно повинно мати або повний, або задній привод.

У режимі «Комфорт» можна якнайкраще відчути ще одну особливість DS 7 E-Tense у виконанні PHEV – наявність активної підвіски DS Active Scan Suspension, якою не оснащується дизельна версія. Розумна підвіска за допомогою камери оцінює дорожнє покриття попереду автомобіля та відповідним чином налаштовує амортизатори. І це, знову ж таки, наближує відчуття всередині DS 7 E-Tense 4х4 до тих, які зазвичай виникають хіба що у пасажирів лімузинів.

Системи безпеки теж відповідають найвищому рівню. Вже у стартовій комплектації DS 7 E-Tense з будь-якою силовою установкою буде круїз-контроль та пакет «Безпека»: моніторинг сліпих зон, автоматичне гальмування в умовах міста, системи розпізнавання втоми водія, дорожніх знаків та утримання в смузі руху.

Пакет «Безпека Plus», що входить до інших рівнів оснащення, значно розширює можливості бортового автопілота. Наприклад, круїз-контроль тут вже адаптивний, з функцією Stop&Go, а утримання в межах своєї полоси відбувається за допомогою більш просунутого асистента Line Positioning Assist.

Що ж, саме час для підсумків. Навіть у стартовій комплектації та зі звичним дизельним мотором DS 7 E-Tense – справжній витвір мистецтва на колесах, що надихає неперевершеним французьким шармом та бездоганною увагою до деталей. А у виконанні PHEV до цього додається довершена техніка та безліч можливостей – від поїздок на чистій електротязі та вкрай низького споживання бензину до неймовірної динаміки та повного привода. Флагман DS Automobiles, безперечно, вартий уваги та особистого знайомства з ним! Можливо, саме він стане автомобілем вашої мрії.

ТЕСТ-ДРАЙВ ОНЛАЙН СКЛАД

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 − 6 =

Back to top button