Цікаве

Лікарі назвали основні правила для довголіття

Багато людей хочуть прожити довге і здорове життя, але мало хто знає, як цього домогтися, пише 1news з посиланням на ukrhealth.net.

Фахівці стверджують, що досягти довголіття можна, якщо дотримуватися кількох головних правил.

Хобі та соціальне спілкування

Кардіолог, доктор медичних наук Патрік Фрателлоне (Patrick Fratellone) порадив залишатися активними навіть після 60 років. “З віком нам потрібно більше перебувати в суспільстві, оскільки у літніх людей, які часто ізолюють себе від спілкування, подвоюються шанси померти протягом шести років. Нам постійно потрібно змушувати мозок працювати”, – розповів лікар. Він також порадив знайти хобі і приділяти йому 30-45 хвилин два рази на тиждень. Улюблене заняття може підвищити самооцінку, яка з віком зазвичай падає, пояснив кардіолог.

Позбутися від шкідливих звичок

За словами Фрателлоне, більшість людей присвячують занадто багато часу нездоровим звичкам. “Нам потрібно уникати деяких залежностей, які я називаю викрадачами енергії. Це може бути цукор, кава, нікотин і алкоголь. Я нагадую своїм пацієнтам, що їх робота, телефон, комп’ютер і навіть власні сім’ї можуть бути викрадачами енергії”, – пояснив доктор.

Приборкати гнів

Фрателлоне зазначив, що гнів і образи прискорюють процес старіння і збільшують ризик розвитку хронічних захворювань, у тому числі раку, діабету і хвороб серця. Лікар порадив навчитися “відпускати” стрес і концентруватися на позитивних думках і емоціях.

Додати спецій

Лікар-терапевт, фахівець з харчування і доктор медичних наук Меліна Джамполіс (Melina Jampolis), розповіла, що додавання в щоденний раціон трав і спецій допоможе зменшити запалення. Зокрема, раніше до такого висновку прийшли вчені з США в ході дослідження, опублікованого в 2020 році журналі The Journal of Nutrition. Джамполіс додала, що запалення є основним фактором старіння.

Правильні тренування

За словами доктора, пік м’язової маси припадає на 30 років, а до 80 років багато хто з нас втрачають її до 30%. Причому у жінок втрата м’язової маси прискорюється після 50 років, що викликано не тільки гормональними змінами під час менопаузи, але і фізичною пасивністю. Для підтримки здоров’я важливо приділяти час як кардиотренировкам (біг, ходьба, велосипед, плавання), так і силовим вправам. Джамполіс зазначила, що досить займатися два-три рази на тиждень.

 

 

 

 

Back to top button