Цікаве

Лікар розповів, про що свідчить понижений гемоглобін

Лікар Тетяна Шаповаленко, співведуча програми «Про найголовніше» пояснила, що низький рівень гемоглобіну в крові свідчить про наявність залізодефіцитної анемії у людини. Для організму дане порушення може бути небезпечним.

Рівень гемоглобіну – важливий показник життєдіяльності організму. Гемоглобін являє собою кров’яний пігмент, який забезпечує транспортування кисню в організмі. Рівень гемоглобіну безпосередньо залежить від багатьох факторів, в тому числі віку, статі, умов життя, харчування, стану здоров’я. Для жінки нормою гемоглобіну вважається 120/140 г/л, для чоловіка – 135/160 г/л.

За словами лікаря Тетяни Шаповаленко, «низький рівень гемоглобіну в крові є вірною ознакою залізодефіцитної анемії», про це фахівець розповіла в бесіді з виданням «Аргументи і факти». Анемія в свою чергу послаблює захисні сили організму. Тому симптомами зниженого гемоглобіну є схильність людини застуди та інших інфекцій, швидка стомлюваність і частий головний біль, блідість, суха і лущиться шкіра, ламкість нігтів, тьмяні неживі волосся, прискорене серцебиття, знижений артеріальний тиск аж до епізодів непритомних станів.

Лікар дала рекомендації щодо підвищення рівня гемоглобіну до стану норми. Для цього корисно вживати продукти, багаті вітамінами B6 і В12, а також залізом і фолієвою кислотою, – гречану кашу, нежирну яловичину, гранатовий сік. Найефективнішими продуктами для збільшення рівня гемоглобіну є буряк, гречка, горох, кукурудза, горіхи.

У зниженого гемоглобіну може бути ряд причин, від запальних процесів в організмі до неправильного харчування.

«Необхідно звернутися до терапевта, який з допомогою обстеження з’ясує причину і знайде спосіб відновити його до норми», – порадила лікар.

Джерело: МедікФорум

Back to top button