Цікаве

Лікар розповіла про головні причини чоловічої та жіночої безплідності

Лікар розповіла про головні причини чоловічої та жіночої безплідності

Основними причинами безпліддя у жінок та чоловіків є ендокринні. У чоловіків це можуть бути зміни рівня гормону пролактину, зниження рівня тестостерону та підвищення рівня естрадіолу. У жінок ендокринна безплідність найчастіше пов’язана з відсутністю овуляції. 

«В ендокринну безплідність також включають зниження якості та кількості яйцеклітин. […] З віком ці показники змінюються, тому після 35 років фертильність значною мірою знижується. А до певного моменту якість та кількість яйцеклітин стає такою, що запліднення стає неможливим у принципі. Цей фактор називається зниженням оваріального резерву», — сказала вона.

Крім того, причинами чоловічої безплідності можуть бути аномалії розвитку сечостатевої системи, генетичні відхилення та температурний вплив на мошонку. Порушення у певних генах (азооспермія) зумовлює утворення неякісної сперми або повну відсутність сперматозоїдів в еякуляті.

У жінок причини безплідності набагато більше, ніж у чоловіків. Одна з найпоширеніших — трубно-перитонеальна, коли порушується прохідність маткових труб. Воно може бути як уродженим, так і набутим, і бути спричинене запальними процесами чи позаматковими вагітностями.

Сучасним методом подолання безплідності, розповіла лікарка, є програми екстракорпорального запліднення (ЕКЗ). До протипоказань до ЕКЗ відносять онкологічні захворювання, тяжкі хвороби різних систем та органів, запалення та інфекції.

Back to top button