Цікаве

Лазарева субота 2020: що можна їсти в цей день, а що ні

Православні українці відзначають Лазареву суботу напередодні Вербної неділі. У 2020 році свято випадає на 11 квітня. У цей день віруючі згадують диво воскресіння Лазаря, розповідає 1News.

Біблійна історія говорить про те, що перед тим як відправитися в Єрусалим, Ісус Христос прибув до Віфанії, де кілька днів тому помер його друг Лазар. Ісус разом з учнями прийшли до похоронної печери. Там Господь створив чудо і воскресив небіжчика, сказавши йому: “Лазар! Іди геть”.

Святий Лазар після цього прожив ще 30 років – він був єпископом на Кіпрі і проповідував християнство. В кінці IX століття мощі праведника перенесли в Константинополь, а на Кіпрі в честь нього звели храм.

Лазарева субота: що можна їсти

У Лазареву суботу дозволена ікра

Лазарева субота завжди доводиться на Великий піст. У цей день не можна їсти м’ясо, птицю, яйця, молочні продукти, рибу і пити міцний алкоголь. Однак все ж допускається деяке послаблення посту: в Лазареву суботу їдять рибну ікру, дозволена рослинна олія і вино. Допускається гаряча їжа, що пройшла теплову обробку. А в Греції на честь свята печуть особливе солодке печиво.

Раніше в Лазареву суботу господині смажили млинці, готували кашу і рибний пиріг. Але подавали все це на стіл тільки в Вербну неділю, коли дозволена риба.

Лазарева субота: що можна і не можна робити

В Лазареву суботу готують гілочки верби

Лазарева субота – велике церковне свято. Парафіяни в цей день йдуть до храму, просячи Бога про зцілення себе або членів своєї сім’ї.

На свято слід бути в гарному настрої, стежити за тим, щоб бажання і думки були чистими. У Лазареву суботу прийнято заготовлювати гілочки верби, щоб на наступний день освятити їх під час церковної служби.

Напередодні Вербної неділі не можна займатися фізичною роботою і рукоділлям. Також заборонено організовувати гучні гуляння, голосно веселитися, співати і танцювати. Відзначати диво воскресіння необхідно тихо і стримано, ні в якому разі не лаятися і не лихословити.

Джерело: Сьогодні

Back to top button