Цікаве

Коли буде Вербна неділя в 2021 році: дата та традиції свята

Якого числа буде Вербна неділя в 2021 році, яке значення має свято, що в нього за історія і яких цікавих традицій дотримуються на свято верби, розповідає 1News.

Великий піст – це найдовший і найскладніший період у щорічному церковному календарі. У 2021 році він почнеться 15 березня і триватиме до 1 травня. Але навіть під час суворого Великого посту є радісні й світлі свята, одним з яких є Вербна неділя.

Дата Вербної неділі у 2021 році: як розраховується число свята

З понеділка шостої седмиці Великого посту починається Вербний тиждень, який завершується православним святом – Вербною неділею. Цей день є перехідним, тобто таким, що не має фіксованої дати, тому що він залежить від Великодня і настає рівно за тиждень до святкування Воскресіння Христового.

Отже, знаючи точну дату Великодня, який цьогоріч святкують 2 травня, можна розрахувати, якого числа буде Вербна неділя-2021. Вербний тиждень припадає на період з 19 по 25 квітня, отже, Вербна неділя буде 25 квітня.

Вербна неділя: історія і значення свята

Вхід Господній в Єрусалим

Вхід Господній в Єрусалим – так ще називається це християнське свято. Згідно з подіями, описаними в Євангелії, цього дня Ісус в’їхав на віслюку у святе місто Єрусалим. Місцеві жителі зустрічали його як рятівника, вітаючи пальмовими гілками і вигукуючи “Осанна!”. Отже, свято символізує визнання народом Ісуса як Месії, а також вхід Сина Людського в Рай.

Вербна неділя: традиції і ритуали

Численні народні традиції Вербної неділі пов’язані саме з вербою. Оскільки в наших широтах не ростуть пальми, то християни замінили цей символ на квітучі гілки верби, які саме розпускають свої пухнасті бруньки в середині весни.

  • Під час богослужінь у Вербну неділю в храмах освячують пучечки верби.
  • Освячену вербу несуть додому і зберігають біля ікон протягом усього року як оберіг від хвороб, пристріту та інших напастей.
  • Люди вірили, що верба має чудодійну цілющу силу. У Вербну неділю навіть з’їдали кілька вербних бруньок, щоб отримати здоров’я.
  • А у відварах з вербою купали дітей, щоб уберегти від хвороб.
  • Вербовими гілочками кропили житло і домашню худобу від усіляких бід.
  • Головний ритуал, якого досі дотримуються у Вербну неділю, – шмагати вербовими гілками одне одного і особливо дітей. Вважалося, що священна верба позбавить будь-якої хвороби.
  • У Вербну неділю дозволено послаблення посту, можна їсти рибу і пити вино.
  • А ще у Вербну неділю слід відійти від суєти, помолитися, подумати про життя і підготуватися до Страсної седмиці.

Джерело: Сьогодні

Back to top button