Цікаве

Китайські вчені знайшли вірус, схожий на COVID-19 ще у 2013 році – ЗМІ

Він роками зберігався у вірусологічній лабораторії в Ухані

Китайські вчені виявили штам вірусу, схожого на COVID-19, у занедбаній шахті в 2013 році, але тримали в таємниці відкриття.

Про це йдеться в розслідуванні видання The Sunday Times, – інформує 1NEWS.

Повідомляється, що штам, найбільш близький до коронавірусу, у 2013 році було виявлено у шахті, де добували мідну руду на південному заході Китаю, а згодом заполонили кажани та щурі.

Він роками зберігався у вірусологічній лабораторії в Ухані.

Відкриття було зроблено після спалаху невідомої хвороби у 2012 році.

Тоді захворіли шість працівників шахти, троє з яких померли. Хвороба супроводжувалася високою температурою, кашлем та пневмонією.

Доктор Ши Дженглі, яку її колеги з Інституту вірусології Вухана прозвали “жінкою-кажаном”, у лютому стала співавтором наймасштабнішої наукової праці про коронавірус до цього часу.

Повний генетичний опис вірусу WIV з доповіді Ши Дженглі містив зразок вірусу кажана RaTG13 і підтвердив, що це 96,2-відсотковий збіг із COVID-19.

Однак один із колег доктора Ши стверджував, що зразок RaTG13 був знайдений у шахті в 2013 році, але інформація про споріднений вірус не надходила.

Зазначену інформацію згадали після того , як президент США Дональд Трамп у квітні заявив, що має “високий рівень впевненості” в тому, що COVID-19 прийшов з Інституту вірусології Уханю після того, як він побачив докази.

Також нещодавно в ВООЗ заявили, що Китай повинен розпочати розслідування заяв про те, що вірус міг з’явитися в результаті витоку з лабораторії Уханю.

Джерело: Апостроф

Back to top button