Цікаве

Китай збудує обсерваторію для спостереження за небезпечними астероїдами

Наразі єдиним постом попередження про астероїдні небезпеки на планеті є американська обсерваторія Голдстоун, в зв’язку з чим китайські вчені закликали владу побудувати свій планетарний радар, повідомляє 1NEWS з посиланням на prm.ua.

Зазначається, що подібний планетарний радар буде подвійного призначення, тому цивільні фахівці будуть займатися роботами разом військовими. Крім стеження за астероїдами поблизу Землі на відстані не менше 0,1 світлової одиниці радар зможе стежити за космічним сміттям на орбіті нашої планети й не тільки. Крім цього, вчені запропонували обладнати побудований у Китаї радіотелескоп FAST відповідним оснащенням, але розрахунки показали, що це невигідно.

Будівництво нового об’єкта планують у малозаселеній області недалеко від Кашгара в провінції Синьцзян, у зв’язку з тим, що потужний сигнал від радарів перешкоджає роботі комерційних служб і загрозу здоров’ю людини.

Комплекс налічуватиме чотири або п’ять тарілок діаметром 35 метрів кожна, що стане відмінною особливістю китайського планетарного радара. Робота всіх тарілок і передавачів буде синхронізована для створення єдиного скануючого променя, тоді як зазвичай для цього застосовується одне дзеркало. Приймати відбиті від космічних об’єктів сигнали будуть радіотелескопи в інших місцях, зокрема в Пекіні, Тяньцзіні, Шанхаї та Куньміні.

 

 

 

 

 

Back to top button