Цікаве

Китай запустив вантажний корабель до орбітальної станції

Китай запустив вантажний корабель до орбітальної станції

Фото: Синьхуа

Старт ракети Чанчжен-7 Y5 з космодрому Веньчан

Корабель Тяньчжоу-4 доставить на станцію запаси для космонавтів на шестимісячний термін, запчастини та обладнання для проведення досліджень.


Китай 10 травня за місцевим часом запустив вантажний космічний корабель Тяньчжоу-4 для доставки предметів постачання на свою космічну станцію Тяньгун, будівництво якої має завершитися цього року. Про це повідомляє Синьхуа у вівторок, 10 травня.


Вказано, що ракета-носій Чанчжен-7 Y5 була запущена з космодрому Веньчан у провінції Хайнань у Південному Китаї.


Як і попередні вантажні рейси, Тяньчжоу-4 доставить на станцію три категорії предметів постачання, у тому числі запаси для космонавтів на шестимісячний термін, запасні частини для обслуговування космічної станції та обладнання для проведення досліджень.


Загальна маса можливого корисного навантаження, яке апарат може доставити на станцію, становить близько 6,8 тонн.


Тяньчжоу-4 пізніше буде зістикований з орбітальним комплексом, що складається з основного модуля космічної станції Тяньхе та вантажного корабля Тяньчжоу-3.


Наразі на станції Тяньгун немає робочого екіпажу. У квітні троє космонавтів залишили її на кораблі Шеньчжоу-13, пропрацювавши на станції загалом півроку.


Прибуття наступного екіпажу, який також проведе на станції півроку, на кораблі Шеньчжоу-14 заплановано на червень цього року.


Очікується, що до терміну завершення будівництва станції (кінець 2022 року) на ній побуває ще один вантажний корабель – Тяньчжоу-5.


Створення повноцінної орбітальної станції має завершитись у 2022 році. До базового модуля заплановано ще шість запусків. Зокрема, до нього передбачається пристикувати два лабораторні модулі – Веньтянь та Меньтянь.


Загальна вага станції Тяньгун, яка перебуватиме на висоті 400 км, після завершення її будівництва становитиме близько 90 тонн. Вона буде в п’ять разів меншою за МКС і буде здатна на постійній основі приймати трьох членів екіпажу (і до шести при зміні екіпажів). Термін експлуатації китайської космічної станції становить близько десяти років.


Нагадаємо, у 2021 році Китай здійснив рекордну кількість космічних запусків – 55. Друге місце посіли США – 51 запуск.



Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/UA_1NEWS


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button