Цікаве

Корисні не для всіх: кому їсти банани шкідливо для здоров’я

Корисні не для всіх: кому їсти банани шкідливо для здоров’я

Банани — смачні тропічні фрукти, які можна купити в будь-якому магазині. Українці звикли до цього продукту і за популярністю споживання він йде поряд із яблуками. Банани місять в собі багато вітамінів та корисних елементів, які підвищують працездатність, захищають від стресу, зміцнюють нервову систему, тощо. Однак, не для всіх вони є корисними, деяким людям споживання цього фрукту може зашкодити здоров’ю.

Чим можуть зашкодити банани

Вчені встановили, що банани можуть згущувати кров. Тому людям, які мають проблеми з серцем або іншими органами кровоносної системи, краще віддати перевагу іншим фруктам.

Також банани протипоказані при ішемічній хворобі – вони позитивно впливають на роботу серця лише здорової людини. Крім того, фрукт виводить рідину із організму, що може призвести до закупорки судин у тієї категорії людей, які страждають на тромбофлебіт.

Не рекомендується часто споживати банани тим, в кого хворі нирки, печінка або жовчний міхур. Потрібно звернути увагу на те, що ці фрукти уповільнюють відтік жовчі. Ті, хто страждає від ожиріння, також мають виключити банани зі своєї дієти – це дуже калорійні фрукти.

Банани провокують скупчення газів у шлунково-кишковому тракті, що призводить до тривалого перетравлення. Але при хронічному гастриті вони корисні, адже мають обволікаючі й антисептичні властивості та сприяють відновленню стінок шлунка. При гострому гастриті показана низькокалорійна дієта – і їсти банани у цей період не варто.

Банани можна їсти вагітним, але не до основного прийому їжі, тому що вони можуть викликати метеоризм та діарею.

При цукровому діабеті можна вживати банани, але у невеликій кількості, адже в одному фрукті міститься близько 30 г вуглеводів. Саме вони є небажаними для організму у разі діабету. Проте і повністю виключати їх з раціону не варто. Адже вони багаті і на корисні мікроелементи та речовини.

Back to top button