Цікаве

Коронавірус: приводів для паніки стало менше

Останні кілька днів у соцмережах сіють паніку, мовляв, коронавірусом можна заразитися, скуштувавши банани. Цей фейк вже заполонив всі групи Viber і Telegram. Причому ця тенденція спостерігається в усіх країнах, де є російськомовне населення, розповідає 1News.

Наводимо текст повідомлення

“У лікарні Сіньхуа вчора вночі загинули 23 людини, які були заражені вірусом n7n9. Найстаршому було 35 років, наймолодшому рік, лікарі, які мали з ними контакт, перебувають у карантині. В новинах головного каналу попросили тимчасово не вживати банани, особливо привезені з півдня. Як тільки отримаєте це повідомлення, негайно відправте людям, за яких переживаєте, ще краще надішліть у групові чати. Для вашого ж здоров’я, будь ласка, надсилайте. І зменшіть споживання бананів! Відразу надсилайте, не треба відповідати, допоможіть іншим людям також подбати про себе”.

Це фейк! Не звертайте увагу на це повідомлення, не впадайте в паніку самі і не поширюйте плітки в соцмережах або групах.

Цей фейк з’явився і був дуже поширений у 2003 році, коли у світі буяв пташиний грип. До речі, до нього банани теж не мають жодного стосунку. Хто і навіщо повторно поширює вже спростований фейк, невідомо. Є дані, що зародився він у Казахстані. Інформація там так швидко поширилася, що віцеміністру охорони здоров’я Казахстану Камалжану Надирову на брифінгу, присвяченому коронавірусу, довелося приділити цьому фейку окремий час, щоб аргументовано спростувати причетність бананів до вірусу. Також він закликав свій народ вірити тільки офіційним джерелами. Це ж ми радимо робити й українцям.

У фейку згадується загадковий вірус N7N9. Такого просто не існує в природі! Швидше за все, автор мав на увазі вірус H7N9 – це підвид пташиного грипу. Ним  можна заразитися тільки від прямого контакту людини та інфікованої птиці (мертвої або живої).

Вірус небезпечний, викликає серйозне ускладнення у вигляді важкої пневмонії. Але в цьому році ніде у світі не фіксували випадків захворювання цим штамом пташиного грипу.

Коронавірусом з Китаю можна заразитися тільки від людини або від тварини. Причому навіть під час інкубаційного періоду, коли ніяких симптомів немає.

Джерело: Сьогодні

Back to top button