Цікаве

Коли вживати противірусні препарати: відповідь експерта

“Сезон застуд” відкрито. На вулиці й у приміщенні часто можна почути, як хтось кашляє або скаржиться на головний біль, нежить та інші нездужання. Що бажано вживати за перших симптомів? Ведучий рубрики Запитай у Комаровськогопояснив усі спірні моменти, передає 1News.

Чи потрібні противірусні, якщо захворів?

Звично вважають, що коли починаєш хворіти, то потрібно вживати противірусні препарати. Як вчинити, якщо відчуваєш нездужання? Чи варто пити противірусні препарати чи почекати, коли організм сам переборе інфекцію? Потрібно бігти до лікаря чи довіритися рекламі ліків, порадам друзів або колег?

Одна з найпоширеніших хвороб – це ГРВІ. Але респіраторних вірусів тисячі! І люди хворіють регулярно, – сказав Євген Комаровський. – Наприклад, діти хворіють на ГРВІ від 6 до 12 разів на рік, і це абсолютно нормально. Організм створений, щоб самостійно впоратися з вірусом. І це не передбачає використання будь-яких ліків.

За словами кандидата медичних наук, оскільки люди, щойно чхнувши, одразу п’ють якийсь ліки, у них складається враження, що вони одужують саме завдяки цьому препарату.

Віруси розмножуються всередині людських клітин, – пояснив ведучий рубрики “Запитай у Комаровського”. – Дуже важко погубити вірус, щоб водночас вціліла клітина.

А як щодо рекламованих противірусних препаратів?

Євген Комаровський пояснив, що по-справжньому ефективних противірусних ліків дуже мало і немає препаратів від усіх вірусів.

 

По-справжньому ефективних противірусних ліків дуже мало.

 

Наприклад, є ліки, які впливають на кілька вірусів, але вони надзвичайно токсичні й використовуються тільки тоді, коли життя людини під загрозою.

Більшість ліків, які рекламують, – це препарати, які нічого не лікують, – сказав лікар-педіатр вищої категорії. – Противірусні препарати застосовуються тільки за призначенням лікаря.

Back to top button