Кава без кофеїну: чи насправді це шкідливо
Кава без кофеїну для багатьох, насамперед відчайдушних шанувальників, – це категорично неприйнятно. Це за межами їхньої свідомості. Але коли звичайну каву не можна, то залишається задовольнятися безкофеїновою. І, до речі, непоганий варіант і збадьоритися, і насолодитися, і отримати користь. 1News розповідає, що таке кава без кофеїну і чи справді її слід списувати з рахунків. Нутриціологиня і дієтологиня Віра Паламар допомогла в усьому розібратися.
Що таке кава без кофеїну?
Почнемо з того, як її роблять. Щоб видалити кофеїн, виробники замочують або пропарюють необсмажені кавові зерна, використовуючи комбінацію води та хімічних речовин.
По-перше, за смаком і зовнішнім виглядом вона схожа на звичайну каву, але містить дуже мало кофеїну:
- Середня чашка кави (200 мл) без кофеїну містить 2 мг кофеїну. Однак вміст кофеїну може варіювати, у каві деяких виробників його може міститися до 15 мг.
- Чашка звичайної кави містить приблизно 80-100 мг кофеїну.
- Зелений і чорний чай також містить більше кофеїну, ніж кава без кофеїну. Чашка зеленого або чорного чаю – це близько 30-50 мг кофеїну.
Висновок: для тих, хто хоче зменшити споживання кофеїну, можливо, головна перевага такої кави – це набагато нижчий його вміст.
По-друге, немає жодних доказів того, що вживання кави без кофеїну шкідливе для здоров’я, і вона може навіть мати деякі переваги. От висновки деяких досліджень:
- Виявлено зв’язок між вживанням кави без кофеїну і зниженням ризику смерті від серцево-судинних захворювань. Дослідники спостерігали найбільше зниження ризику в людей, які пили від двох до чотирьох чашок на день.
- Антиоксиданти, що містяться в звичайній каві та каві без кофеїну, дуже ефективні в нейтралізації вільних радикалів, що знижує окисний стрес і допоможе запобігти захворюванням серця, раку і діабету 2-го типу.
- Крім антиоксидантів, кава без кофеїну також містить певну кількість поживних речовин. Одна чашка звареної кави без кофеїну забезпечує 2,4% рекомендованої добової норми магнію, 4,8% – калію і 2,5% – ніацину, або вітаміну B3 (РР).
Чим звичайна кава краща за каву без кофеїну
Деякі з корисних ефектів звичайної кави безпосередньо пов’язані з кофеїном, тому кава без кофеїну тут поступається. Серед них такі:
- Поліпшення настрою, реакції, пам’яті та розумових функцій.
- Підвищена швидкість обміну речовин і спалювання жиру.
- Підвищена спортивна результативність.
- Зниження ризику легкої депресії у жінок.
- Набагато нижчий ризик цирозу печінки або кінцевої стадії ураження печінки.
Кому краще пити каву без кофеїну?
Людям з певними захворюваннями може знадобитися дієта з обмеженням кофеїну. Також це особи, які вживають антибіотики, психотропні засоби тощо, здатні взаємодіяти з кофеїном.
Рекомендується обмежити споживання кофеїну вагітним і жінкам, які годують, а також підліткам та особам, які мають проблеми зі сном, підвищену збудливість.
Надлишок кофеїну може порушити роботу центральної нервової системи, спричинити занепокоєння, проблеми з травленням, серцеву аритмію. Тому чутливі до кофеїну люди мають обмежити споживання звичайної кави чи перейти на каву без кофеїну або чай.
Важливо пам’ятати, лікарі рекомендують обмежувати споживання кофеїну до 400 мг на день – це близько чотирьох-п’яти чашок звичайної кави. Надмірне споживання може призвести до підвищення артеріального тиску і недосипання, а це збільшує ризик серцевих захворювань та інсульту.
Висновки: кава без кофеїну може бути хорошою альтернативою звичайній кави для людей, чутливих до кофеїну. Вагітні жінки, підлітки і люди, які вживають певні ліки, також мають віддавати перевагу каві без кофеїну, і це може принести користь для здоров’я.
Джерело: Сьогодні