Цікаве

Карієс, діабет, надмірна вага: чому варто обмежити вживання цукру

Цукерками і вафлями люди заїдають стрес і поганий настрій, ризикуючи власним здоров’ям: до того ж багато солодощів купують дітям. Скільки цукру можна їсти без шкоди, чим небезпечне безконтрольне вживання солодощів, в яких ще продуктах “ховається” цукор і чи існує альтернатива солодкому – розбиралася Вікторія Дмитренко, передає 1News.

Чому взагалі хочеться їсти багато солодкого

Українські школярі вживають цукру утричібільше від рекомендованої норми. Такі дані Міністерства охорони здоров’я: діти обожнюють смакоту і солодкі газовані напої – ось і результат. Також не обмежують себе в смачних десертах і дорослі: щомісяця один українець з’їдає майже три кілограми цукру!

Чому ж так тягне на солодке, дієтологи пояснюють просто. Вироби з цукром викликають в організмі гормональні зміни, які дарують відчуття радості. А ще цукерками і вафлями люди заїдають стрес і поганий настрій.

 

Солодощі змінюють наш гормональний фон, викликаючи радість

Багато солодощів купують і дітям, перевищуючи денну норму в рази: а на день слід вживати не більше 30 грамів цукру, це приблизно шість чайних ложок. Ось тільки часте вживання цукру і солодощів негативно впливає на організм.

Чим небезпечний цукор і якими продуктами його замінити?

Якщо ви переїдайте солодкого, то ризики захворіти серцево-судинними захворюваннями зростають в рази. Крім того, надмірне вживання цукру призводить до карієсу, діабету, надмірної ваги. Тому краще шукати альтернативу солодкого.

Дієтолог Лариса Бойченко радить замість магазинних солодощів переходити на домашні желейні десерти, тобто з фруктів і ягід, приготовані муси, желейні торти. Це як раз-таки альтернатива солодощам, але цукор додавати туди не слід.

Не радять лікарі зловживати і цукрозамінники. Природні, такі, як стевія, безпечні, а ось синтетичні можуть нашкодити печінці або підвищити рівень глюкози в крові.

І все-таки, які солодощі найбезпечніші?

Тим, хто зовсім не готовий відмовитися від виробів із цукром, дієтологи з усього асортименту солодкого рекомендують обирати зефір.

 

Дієтологи рекомендують зефір, як саму безпечну солодкість

І краще не купувати ковбасу і кетчуп – в їх складі теж є цукор. Якщо ж потрібно поліпшити настрій, то краще з’їсти дві ложки варення або меду.

Джерело: Сьогодні

Back to top button