Італійський хліб. Сказати, що в цій країні до нього ставляться з повагою, – не сказати нічого. Його видів там майже стільки, скільки і видів пасти. Хліб в Італії їдять завжди і не вибирають за корисністю, як часто буває у нас. Цікаво, що в кожному регіоні печуть тільки свій хліб. І їдять, відповідно, по-своєму. Нижче зібрані рецепти домашніх фокачі, чіабати і грісіні. Спробуйте і ви свіжоспечений італійський хліб, рекомендує 1News.
Грісіні
П’ємонт. Північний захід Італії. Саме тут народилися хрусткі хлібні палички – грісіні. Є навіть красива легенда: вперше грісіні спекли в ХІХ столітті. Король Віктор Еммануїл ІІ попросив пекарів приготувати особливий хліб для його сина: хлопчик страждав на харчовий розлад. Кажуть, що недуга після грісіні зникла.
Як їдять грісіні в Італії?
Насамперед як закуску. Так само хрусткі хлібні палички подають у багатьох кафе у нас. Іноді на грісіні намотують шинку, занурюючи в песто. Іноді, якщо хлібні палички не солоні, їх їдять із джемом або шоколадною пастою.
Інгредієнти
170 г борошна
120 мл кефіру
3 г сухих дріжджів
0,5 ч. л. цукру
0,5 ч. л. солі
60 г твердого сиру
Спосіб приготування
Змішати теплий кефір, дріжджі, цукор, сіль і прибрати в тепле місце на 15 хвилин.
Просіяти борошно і додати до рідких компонентів. Вимішати і залишити на 40 хвилин у теплому місці.
Натерти сир на дрібній тертці. Коли тісто підійде, додати сир.
Готове тісто розділити на рівні частини, сформувати палички.
Розігріти духовку до 200 градусів, випікати 15 хвилин.
Чіабата
Передмістя Венеції, північ Італії. Тут з’явився, ймовірно, найвідоміший італійський хліб. Відрізняється хрусткою скоринкою і величезними дірками в м’якушці. Цікаво, що батьком чіабати є Арнальдо Кавалларі – колишній спортсмен, який потім став пекарем. Після знайомства з французьким кухарем Раймондом Калвелем він дізнався, що у випічку потрібно додавати багато води, щоб хліб був пухким. Так і народилася чіабата, у 70-ті роки ХХ століття.
Як їдять чіабату в Італії?
З усім. Із супами, овочевими салатами, сиром і вином.
Інгредієнти
370 мл води
450 г борошна
1,5 ч. л. солі
1 ч. л. цукру
3 г сухих дріжджів
1 ст. л. оливкової олії
1 ч. л. сушеної цибулі
Добавки
Насіння кунжуту, гарбуза, льону
Нарізані оливки
Смажена цибуля
Спосіб приготування
У теплій воді розчинити дріжджі, додати сіль, цукор, борошно, сушену цибулю та замісити тісто.
Накрити форму з тістом харчовою плівкою і залишити на 12-15 годин.
Лігурія, північний захід Італії. У цьому регіоні фокачу люблять і вважають її своєю, адже з’явилася вона саме на узбережжі Лігурійського моря. Кажуть, що готували її жебраки ще за часів Римської імперії. Є ще одне ім’я фокачі – “мама піци”. І якщо спочатку цей хліб був їжею бідняків, то потім став улюбленим хлібом всіх прошарків населення. Видів цього хліба дуже багато: від фокачі з помідорами (так люблять на Сицилії) до тонких прісних коржів із сиром.
З чим їдять фокачу в Італії?
Фокача – це не просто хліб, це, власне, повноцінна страва. Якщо вона спечена у вигляді коржиків із сиром, то їдять її з помідорами і вином. Якщо є оливки, помідори, то – із супами. Солодку фокачу просто їдять.
Інгредієнти
330 г борошна
180 мл води
1 ч. л. сухих дріжджів
1 ч. л. морської солі
1 ч. л. цукру
2 ст. л. оливкової олії
помідори чері
Спосіб приготування
Замісити тісто, залишити на 1 годину, щоб підійшло.
Змастити форму оливковою олією і поставити в холодильник.
Вранці тісто дістати з холодильника, дати йому постояти пів години.
Розподілити по формі, змащеній оливковою олією.
Зверху скропити оливковою олією. Розподілити чері, посипати травами і сіллю. Дати розстоятися 10 хвилин.
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional Always active
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.