Цікаве

Ікра кабачкова на зиму, в духовці (простий спосіб)

Ікра кабачкова на зиму, в духовці (простий спосіб)

Содержание

Продукти для блюда

  • вага овочів вказана в очищеному вигляді
  • 4 кг. кабачків
  • 1кг. помідорів
  • 800 гр. цибулі
  • 600 г моркви
  • 600 гр. болгарського перцю
  • 1 головка часнику
  • 75 гр. великої кам’яної солі для консервування
  • 30 грамів цукру
  • 180 мл. (12 ст.л.) рослинної олії
  • 45 мл. (3 ст.л.) оцту 6% (у мене яблучний)
  • спеції та зелень (і бажання)
  • вихід: 10 баночок по 0,5 л. + ще трохи на пробу

Як готувати?

Для приготування кабачкової ікри у такий спосіб, всі овочі потрібно нарізати досить крупно.

Молоді кабачки можна використовувати повністю, а з перезрілих зніміть шкірку і виріжте внутрішню волокнисту частину з насінням.

Кількість солодкого перцю, помідорів, цибулі та часнику можна додати більше або менше (не обов’язково дотримуватися точних пропорцій до грама), головне, щоб кабачків було найбільше (все-таки ікра кабачкова).

Помідори, якщо вони невеликі, можна класти прямо повністю, а великі — наріжте на 2-4 частини. Часник я кладу прямо цілком.

Тепер беремо рукав чи, як у моєму випадку, пакет для запікання.

Я відразу укладаю пакет на лист і складаю в нього всі нарізані овочі, крім кабачків (кабачки запікатимуться в другому пакеті, тому що обсяг овочів досить великий).

Випускаємо повітря, розподіляємо овочі так, щоб вони лежали рівномірним шаром по всьому деку і зав’язуємо пакет.

Тепер у пакеті для запікання (або в рукаві) потрібно зробити кілька проколів ножем.

Усю кількість овочів я розкладаю по двох пакетах і запікатиму їх на двох рівнях духовки (одночасно).

Відправляємо овочі до духовки, попередньо розігріту до 160 градусів.

І такий обсяг овочів у мене зазвичай запікається приблизно 2,5 години.

Можна поставити і в холодну духовку, тут це не дуже важливо, головне, щоб овочі (особливо морква) стали м’якими і добре протушкувалися.

Я зазвичай ставлю овочі в духовку пізно ввечері, вмикаю таймер на 2,5 години та йду спати.

А вранці вже продовжую готування ікри – це дуже зручно.

Готовність овочів можна перевірити ножем, вони мають бути м’якими.

Кабачки я перекладаю у велику каструлю разом із соком.

У мене обсяг каструлі 16 літрів.

А ось інші овочі перекладаю за допомогою шумівки без соку, що виділився.

Інакше ікра буде надто рідкою.

Якщо ви хочете отримати дуже густу ікру, то кабачки також додавайте без соку.

Цей ароматний та корисний овочевий бульйон я використовую для приготування багатьох інших страв.

У холодильнику він зберігатиметься близько 3-4 днів, а в морозилці – навіть місяць.

Пробиваємо овочі занурювальним блендером до однорідності.

Густота майбутньої кабачкової ікри залежить від обсягу соку, який потрапить у каструлю.

Мені подобається кабачкова ікра середньої густоти.

Обов’язково потрібно робити перерви, щоб блендер не перегрівся та не згорів.

Додаємо до овочевого пюре велику кам’яну сіль (яка придатна для консервування, йодована сіль для заготовок не підходить), всипаємо цукровий пісок та вливаємо рафіновану олію без запаху.

Перемішуємо та обов’язково пробуємо.

На цьому етапі важливо скоригувати смак, щоб подобалося саме вам.

Я вказую пропорції солі та цукру, які подобаються моїй родині.

Рослинну олію можна і не додавати – вийде дієтичний варіант кабачкової ікри.

Ставимо каструлю на середній вогонь і доводимо до кипіння.

Варимо близько 30 хвилин із відкритою кришкою.

Будьте обережні – ікра дуже сильно бризкається в різні боки!

Наприкінці додаємо яблучний оцет, перемішуємо і даємо прокипіти під кришкою 1 хвилину.

Гарячу кабачкову ікру стерильною ложкою розкладаємо по заздалегідь простерилізованих баночках до самого верху. Злегка покрутимо баночку, щоб вийшло повітря, що утворилося.

Відразу ж герметично закупорюємо простерилізованими кришками (у мене гвинтові).

Банки з ікрою обгортаємо і так залишаємо до повного остигання.

Я кабачкову ікру та інші свої заготовки зберігаю у темній прохолодній коморі у квартирі.

У такий спосіб кабачкову ікру можна приготувати і просто поїсти зараз, а не як заготовку на зиму, в цьому випадку оцет додавати не обов’язково.

Якщо ви ще не пробували так готувати – рекомендую і чекаю на ваші відгуки в коментарях!

Вихід: 10 баночок по 0,5 л + ще трохи на пробу

Усі подробиці та нюанси приготування дивіться у відео. Смачного!

Відеоурок

Back to top button