Цікаве

Hubble зробив знімок новонародженої зоряної системи

На знімку молодої зоряної системи на відстані 1400 світлових років від Землі видно яскраві струмені, які, немов меч, пронизують густу пилюку молекулярної хмари, пише 1NEWS з посиланням на nv.ua.

 

Система називається IRAS 05491 + 0247, і вона знаходиться в центрі особливо рідкісної і чудової космічної взаємодії, відомої як об’єкт Гербіга-Аро.

Такі об’єкти формуються, коли газ, викинутий молодою зіркою, вступає у взаємодію з прилеглими хмарами газу і пилу на швидкостях в кілька сотень кілометрів на секунду. Потрібно відзначити, що об’єкти Гербіга — Аро являють собою відносно короткоживучі утворення: максимальний термін їх існування становить кілька тисяч років.

Телескоп Hubble зробив знімок за допомогою свого інструменту Wide Field Camera 3 (WFC3), який спостерігає як в оптичному, так і в інфрачервоному (тепловому) діапазоні довжин хвиль світла.

Біполярний струмінь HH 111 створюється однією із зірок в подвійній парі, розташованої поруч з центральною формацією з газу і пилу, яка була аккреційним матеріалом для зірок. З кожного полюса на 12 світлових років від зірки тягнеться слід.

Подвійний супутник цієї зірки також, що цікаво, вивергає потоки, як було виявлено кілька років тому. Здається, що вони орієнтовані перпендикулярно першій зірці, тому її менші струмені вилітають під прямим кутом до великих.

«Об’єкти Гербіга-Аро фактично випускають багато світла в оптичному діапазоні довжин хвиль, але їх важко помітити, тому що оточуючі їх пил і газ поглинає більшу частину видимого світла», — написали вчені з Європейського космічного агентства в описі зображення.

«Отже, здатність WFC3 вести спостереження в інфрачервоному діапазоні довжин хвиль — там, де на спостереження не так сильно впливають газ і пил — має вирішальне значення для успішного спостереження за об’єктами Гербіга-Аро», — додали вони.

 

 

 

 

Back to top button