Цікаве

Холестаз — чому розвивається і який буває

Холестаз — це стан, під час якого жовч, яка виробляється в печінці, не може потрапити в кишківник через різні перешкоди на своєму шляху. Водночас розвивається ряд симптомів, що свідчать про порушення травлення та детоксикацію.

Найчастіше він розвивається у дорослих пацієнтів чоловічої статі та може супроводжувати безліччю захворювань. Зазвичай йдеться про хвороби печінки. Також частою причиною застою жовчі стають зміни метаболізму під час вагітності.

Щоб визначити причину патології та призначити правильне лікування, лікарі призначають повне діагностичне обстеження. Наприклад, за посиланням https://esculab.com/luzhna-fosfataza-lf-alp ви можете дізнатися, як досліджують рівень лужної фосфатази. Також перевіряється рівень білірубіну, активність АлАТ та АсАТ та деякі інші показники.

Чому виникає холестаз

Безліч станів здатні порушувати нормальну роботу печінки та призводити до порушення транспорту жовчі. Серед них:

  • вірусні гепатити — запалена печінкова тканина не може повноцінно синтезувати жовч, а її набряк утруднює течію жовчі канальцями;
  • жовчнокам’яна хвороба — конкременти, що утворюються, можуть перекрити протоки, не пропускаючи вміст у кишківник;
  • вживання гепатотоксичних препаратів — вони також можуть призводити до вираженого запального процесу в печінковій тканині;
  • цироз і фіброз — у цьому випадку в протоках утворюються щільні спайки та зростання;
  • різні порушення метаболізму — така ситуація спостерігається під час вагітності, через подібні зміни може змінитися і склад жовчі, що призводить до її згущення;
  • онкологічні процеси — якщо пухлина здавлює жовчну протоку.

Велику роль грає генетична схильність до виникнення холестатичного синдрому. Якщо у вашій родині траплялися випадки холестазу та захворювань печінки, рекомендується періодично здавати аналізи з профілактичною метою. У сучасних лабораторіях можна перевірити свій стан, наприклад, Ескулаб пропонує своїм клієнтам визначення всіх важливих показників функції печінки.

Які виділяють форми захворювання

Залежно від локалізації виділяють два види холестазу:

  1. Внутрішньопечінковий. Він розвивається, якщо у печінці виникає запальний процес. У цьому випадку ушкоджуються і внутрішньопечінкові протоки.
  2. Позапечінковий. Його причиною стають патології жовчного міхура та загальної жовчної протоки.

Також важливо оцінити характер порушень. Так, тотальний холестаз виникає через механічні причини — у цьому випадку жовч не надходить у кишківник через фізичну перешкоду. Однак виділяють ще дві форми:

  • парціальну — загальний темп виробітку знижується, але не припиняється;
  • дисоціативну —  жовч виділяється в достатньому обсязі, проте з неповноцінним складом, коли не синтезується частина її компонентів.

Після встановлення діагнозу лікар призначає лікування. Воно може бути хірургічним (видалення міхура або пухлини) та консервативним.

Back to top button