Цікаве

Фактор, який призводить до кластерного головного болю

Фактор, який призводить до кластерного головного болю

Дослідники вивчили зв’язок між головним болем і внутрішнім годинником і отримали цікаві результати.

Близько 70 відсотків населення періодично страждають віж головного болю. Жінки хворіють частіше, ніж чоловіки. Вчені досліджували, яку роль відіграє так званий циркадний ритм, також відомий у просторіччі як внутрішній годинник.

Циркадний ритм зазвичай триває 24 години. Типовим прикладом є цикл сну-неспання. На процеси в організмі впливають гормони, а також зовнішні фактори, такі як світло. Наприклад, денне світло і темрява, а також викид гормону сну мелатоніну впливають на цикл сну та неспання.

Дослідники оцінили 72 дослідження головного болю. Ціль полягала в тому, щоб виявити циркадні характеристики.

Кластерні головні болі односторонні, дуже сильні болючі напади, особливо в ділянці за очима, в області чола і скронь. Якщо не лікувати, це може тривати від 15 до 180 хвилин.

Мігрень — це нападоподібний головний біль, який повертається через нерегулярні проміжки часу. Він часто виникає односторонньо на одній стороні голови, але може поширюватися і на інший бік голови. Приступи мігрені можуть тривати від кількох годин до трьох днів.

Дослідники виявили, що 70,5% людей з кластерними головними болями відчувають їх в один і той же час доби. Зазвичай між 9 вечора та 3 годиною ночі. Також частіше зустрічається навесні та восени.

Зв’язок з циркадним ритмом також був виявлений у 50,1% хворих на мігрень. Приступи були найсильнішими вдень, але дуже рідко вночі між 23:00 та 7:00. Крім того, мігрені частіше виникають у період із квітня по жовтень.

Також було виявлено, що люди з мігренню мають низький рівень мелатоніну навіть під час нападу.

Дані свідчать про те, що обидва розлади головного болю мають строго циркадний характер на декількох рівнях, особливо кластерний головний біль.

Back to top button