Цікаве

Фахівці модифікували антибіотик, який може перемогти рак

Вчені з університету Салфорд в британському місті Манчестер модифікували антибіотик доксициклін, здатний в теорії придушити метастази, пише 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Завдяки цьому відкриттю онкозахворювання можуть стати виліковними. За словами фахівців, їм вдалося з’ясувати, що вразливим місцем метастазів є виснаження енергії клітин. Щоб позбавити клітини енергії і можливості розмножуватися, дослідники використовували доксициклін – напівсинтетичний антибіотик.

Препарат застосовують в медицині вже понад 50 років. Вчені посилили доксициклін в п’ять разів, що дозволяє не боятися появи стійких до нього вірусів. В майбутньому нові ліки буде направлено на клінічні випробування, повідомляє журнал «Межі онкології». Якщо вони пройдуть успішно, то препарат будуть використовувати при лікуванні метастазів, які є головною причиною летального результату від раку. Поки що медикам доводиться видаляти пухлини, а при боротьбі з метастазами використовувати хімічну та променеву терапії. Однак це не завжди дає бажаний результат. Але в недалекому майбутньому все може сильно змінитися, вважають дослідники.

 

 

 

 

 

 

Back to top button