Цікаве

Електронний лікарняний не можна буде отримати дистанційно

Для того, щоб лікар оформив електронний листок непрацездатності, пацієнту потрібно особисто прийти на прийом. Про це говориться в поясненні Національної служби здоров’я України, повідомляє 1News.

Зазначається, що лікар огляне пацієнта, визначить, чи потрібно направляти його на додаткові обстеження, чи на консультація до інших фахівців, або ж сам призначить лікування.

«Тільки після особистого прийому лікар має право створювати в електронній системі медичний висновок про тимчасову непрацездатність», – пояснюють в НСЗУ.

Перехід на електронні лікарняні означає, що відтепер пацієнту не потрібно збирати підписи на паперовому бланку і носити їх по кабінетах. Обмін інформацією відбувається автоматично. А пацієнт тим часом займається своїм лікуванням. Проте відвідувати лікаря для цього обов’язково.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров’я подовжило перехідний період для формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на основі яких формується електронний лікарняний, до 1 жовтня.

Раніше передбачалося, що перехідний період триватиме з 4 червня до 1 вересня 2021 року.

Медичні висновки про тимчасову непрацездатність зобов’язані формувати заклади охорони здоров’я та фізичні особи-підприємці, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності.

Формування медичних висновків в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я здійснюють лікуючі лікарі суб’єктів таких закладів охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та здійснюють експертизу з тимчасової втрати працездатності.

Back to top button