Цікаве

Експерти повідомили, що кліматична катастрофа неминуча

Порятунок людства від глобального потепління приречений на провал, пише 1NEWS з посиланням на Главком.

У доповіді аналітичного центру Chatham House пояснюється, що за нинішньої швидкості скорочення викидів вуглецю шанс уникнути подальших катастрофічних наслідків мізерно малий.

Дослідники оцінили представлені державами національні плани із декарбонізації і визнали їх неефективними для досягнення цілей Паризької угоди. На думку аналітиків, за умови їх виконання, запобігання зростанню середньої температури неможливе – ймовірність такого результату складає менш ніж 1%.

Зазначається, що при недостатньому стримуванні кліматичної кризи її наслідки стануть катастрофічними в найближчі 20-30 років. Засуха майже на третину скоротить урожай основних сільськогосподарських культур і посилить продовольчу кризу. Крім того, будуть частіше траплятися повені, лісові пожежі, урагани та інші природні катаклізми, які змусять населення мігрувати до більш безпечних районів. Смертність теж стане набагато вищою – більше людей буде вмирати від аномальної спеки, нестачі їжі, води і неприйнятних гігієнічних умов.

Прискорити темпи декарбонізації, на думку Chatham House, допоможуть амбітні плани урядів, які передбачають більше інвестицій у безвуглецеві технології – відновлювану енергетику, системи уловлювання та зберігання викидів, відновлення природних екосистем тощо. Це дозволить зробити чисту енергію дешевшою і скоротити шкідливий вплив на клімат до 2030 року.

 

 

 

 

Back to top button