Цікаве

Експерти назвали помилки при схудненні, які не дозволяють досягти мети

Намагаючись позбутися від зайвих кілограмів, ми нерідко допускаємо прикрі помилки, які зводять нанівець всі зусилля схуднути і отримати фігуру мрії. Деякі з них можуть вас здивувати, пише 1NEWS з посиланням на Жіночий Світ.

Жоден шлях схуднення не ідеальний. Ви майже напевно відчуєте певні невдачі, а також зіткнетеся з ефектом плато при втраті ваги. Але озброївшись правильними знаннями, ви можете бути впевнені, що це не виб’є вас із колії. Дієтологи назвали сім помилок при схудненні і способи їх уникнути.

  1. Ви занадто часто себе балуєте

Ви звикли винагороджувати себе за чергову втрату кілограмів келихом вина або чимось солоденьким? Даремно! В цьому випадку ви, швидше за все, і не помітите, як вага повернеться. Алкоголь може знизити здатність вашого тіла спалювати жир до 73%. Американський дієтолог Леа Кауфман пропонує винагороджувати себе за успіхи чимось, що ви не можете покласти в рот, — наприклад, манікюром або уроком сайклінгу.

  1. Ви сильно скорочуєте калорійність раціону

Різке скорочення калорійності раціону веде до «метаболічної адаптації». Оскільки організм починає недоотримувати калорії, він переходить в режим економії енергії. Якщо зробити в цей період помилку, наприклад, занадто знизити калорійність раціону, то вся отримана їжа буде відправлена на «запас» у вигляді жирової тканини. Експерти рекомендують повністю продумати систему харчування, контролювати калорії і зробити так, щоб не було жорстких обмежень і винятків.

  1. Ви не зважуєтеся

Більшість людей, які досягли перших успіхів в схудненні, перестають зважуватися. Це помилка. Дослідження показують, що ті, хто не стає на ваги регулярно, як правило, набирають вагу. Експерти радять обов’язково зважуватися хоча б раз на тиждень. До речі, на думку дослідників, оскільки вага природним чином коливається протягом тижня, зважування по середах є найбільш точним.

  1. Ви не вживаєте досить білка

Споживання достатньої кількості білка може запобігти втраті м’язів, а недостатнє – сповільнить швидкість метаболізму. Це означає, що підтримка м’язової маси допоможе організму швидше спалювати калорії. І навпаки — без м’язів ви з великою ймовірністю будете набирати вагу. Скільки білка потрібно з’їдати в день, щоб схуднути? Це питання індивідуальне, але для більшості людей достатньо 0,8−1 грами білка на кілограм маси тіла в день.

  1. Ви повністю виключили вуглеводи зі свого раціону

Цього робити в жодному разі не можна — без вуглеводів нормальна життєдіяльність організму просто неможлива. Нестача вуглеводів може привести до порушення обміну речовин, зниження імунітету і навіть повного виснаження. І в результаті – до зриву з дієти. Загальна кількість вуглеводів в добовому раціоні має бути 60−65%. А оптимальна пропорція між складними і простими вуглеводами — 90% і 10% відповідно.

  1. Ви не міняєте режим тренувань

Якщо ви останнім часом не міняли режим тренувань, організм пристосовується до вашої фізичної активності і спалювання калорій неминуче сповільнюється, вважає доктор Шон М. Уеллс. Якщо ви зазвичай їздите на велосипеді, спробуйте бігати або грати в теніс, щоб прискорити метаболізм.

  1. Ви недостатньо спите

Нестача сну може уповільнити метаболізм і привести до набирання ваги. За даними дослідження, втрата всього лише 30 хвилин сну збільшує ризик ожиріння на 17%! Навіть легке недосипання змушує грелін — гормон, що стимулює почуття голоду, — переходити в режим перезавантаження, одночасно знижуючи рівень лептину — гормону, що пригнічує апетит. А це означає, що ви будете відчувати голод, навіть коли ви ситі, що може привести до переїдання і збільшення ваги.

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button