Цікаве

Експерти назвали новий фактор довголіття

Численні дослідження пов’язують довголіття зі способом життя і харчуванням, пише 1news з посиланням на Новости Ю.

Проте нещодавно вчені також виявили ще один фактор, який може впливати на тривалість життя – рівень освіти. До такого висновку прийшли дослідники з Віденського університету економіки і бізнесу.

У ході наукової роботи фахівці вивчили взаємозв’язок між нерівністю в освіті та нерівністю в очікуваній тривалості життя в 31 європейській країні. Дослідження, проведене вченими Клеменсом Данлером і Катаріною Пфафф, показало, що в країнах, населення яких не має можливості отримати рівний доступ до вищої освіти, також з більшою ймовірністю буде нерівна тривалість життя.

“Коли мобільність між поколіннями всередині країни недосконала, політика в галузі освіти є потужним інструментом громадської охорони здоров’я, який може приносити користь людям протягом усього їхнього життя”, – заявила Пфафф.

Ця робота підтвердила результати інших подібних досліджень. Наприклад, в 2016 році вчений Айзек Сассон, який працював на кафедрі соціальної політики Лондонської школи економіки і політичних наук (LSE), з’ясував, що люди, які отримали освіту, в середньому жили на 10 років довше. Результати дослідження були опубліковані в журналі Demography.

“Моє дослідження показує, що американці з вищою освітою не тільки живуть в середньому довше, але і мають найнижчі відмінності в тривалості життя. Іншими словами, більшість з них помирають в дуже похилому віці і, що важливо, приблизно в один і той же час”, – заявив вчений.

Сассон розповів, що спробував виявити вплив освіти на тривалість життя різних груп людей. У підсумку вчений прийшов до висновку, що освічені білі жінки можуть прожити на 9,3 року більше, ніж жінки без освіти, а чоловіки – на 11,9 року.

 

 

 

Back to top button